Varg i Medelpad?

MEDELPAD(JJ). En skoteråkare har sett misstänkta spår av varg i södra delarna av Medelpad. – Osannolikt är det inte eftersom enstaka vargar brukar vandra genom landskapet då och då. Men jag har i alla fall inte fått höra något om att någon sett varg i Medelpad den här vintern. Ofta är det spår ­efter lodjur folk ser och tror att det är varg, säger Urban Östman, Liden, natur­bevakare för länsstyrelsen Västernorrland, till Dagbladet.

Medelpad brukar ha påhälsning av varg varje år, det handlar då om en ung varg. När vargen nått kusten brukar den vända om och gå tillbaka till andra marken, om det inte är år så att den hittar en hona.
Och det är just för att hitta en hona att para sig med som de unga vargarna kan göra långa vandringar.

Det fanns tidigare ett vargrevir i västra Medelpad. Där fanns det då fyra vargar, men samtliga djur försvann sedan från reviret.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser