Varg i Medelpad?

MEDELPAD(JJ). En skoteråkare har sett misstänkta spår av varg i södra delarna av Medelpad. – Osannolikt är det inte eftersom enstaka vargar brukar vandra genom landskapet då och då. Men jag har i alla fall inte fått höra något om att någon sett varg i Medelpad den här vintern. Ofta är det spår ­efter lodjur folk ser och tror att det är varg, säger Urban Östman, Liden, natur­bevakare för länsstyrelsen Västernorrland, till Dagbladet.

Medelpad brukar ha påhälsning av varg varje år, det handlar då om en ung varg. När vargen nått kusten brukar den vända om och gå tillbaka till andra marken, om det inte är år så att den hittar en hona.
Och det är just för att hitta en hona att para sig med som de unga vargarna kan göra långa vandringar.

Det fanns tidigare ett vargrevir i västra Medelpad. Där fanns det då fyra vargar, men samtliga djur försvann sedan från reviret.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser