Varg i Jokkmokk

Jokkmokk (JJ) En varg finns i trakterna av Granudden och Tjåmotis sju mil väster om Jokkmokk. En vargskadad tamren har hittats och sedan sågs vargen från helikopter när den försvann i riktning mot Harrevarto.

När vargen sågs vid vägskälet mot Seitevare begav sig renskötarna Mattias Pirak, Niklas Spik och naturbevakaren Alf Karlsson för att spåra vargen med skoter eftersom det finns mycket ren i området.
Man hittade ganska snabbt en tamren som vargen börjat bita i ena låret. Renen levde och fraktades på en kälke ned till Tjomåtis där ägaren Leif Länta tog renen vidare till veterinär. Renen är värdefull för familjen eftersom den används vid renflyttningar och vid renrace.

Skyddsjakt
När vargen hittats kallades på helikopter för att spåra den från luften. Vargen upptäcktes vid sjön Skalka med riktning mot Harrevarto. Jåhkågasska sameby har ansökt om tillstånd att få skjuta vargen.
Renskötarna har stora problem på grund av extremt dåliga betesförhållanden. Marken är täckt av is och renarna har stora svårigheter att hitta mat. Renarna är därför utspridda över stora områden vilket gör det i det närmaste omöjligt att skydda dem från en härjande varg.

DNA analys
Spillning från Tjåmotisvargen ska nu analyseras eftersom länsstyrelsens naturbevakare misstänker att det kan vara den varg som senaste tiden uppehållit sig i trakterna kring Pessinki. Pessinkivargen har under en längre tid funnits på gränsen mellan Pajala och Kiruna kommun. Nyligen tappade man spåret från den vargen i Tornedalen.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser