Varg i Brunfloområdet får skyddsjagas

Jämtland (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Jämtlands län beslut om att inleda skyddsjakt på en varg som sedan i somras befinner sig i ett område där den medför stora belastningar på renskötslen.

Området runt Brunflo, Aspås och Stugun som vargen rör sig inom är ett viktigt vinterbetesområde för Ohredahke sameby.   Den renhjord som var tänkt att beta inom det aktuella området har inga andra betesmarker att vara på. Renhjordarna utfodras därför för närvarande i hägn vilket medför mycket stora kostnader för samebyn.

– Renarna far dessutom illa av att utfordras i hägn och det finns sjukdomsrisker. Renarna kan bland annat drabbas av parasiter, säger Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten i ett pressmeddelande.

Den aktuella vargen är inte den nyupptäckta genetiskt viktiga vargen utan en hane, född i Kukumäki-reviret i trakten av Los i Hälsingland.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser