Varg i Brunfloområdet får skyddsjagas

Jämtland (JJ) I går tog Länsstyrelsen i Jämtlands län beslut om att inleda skyddsjakt på en varg som sedan i somras befinner sig i ett område där den medför stora belastningar på renskötslen.

Området runt Brunflo, Aspås och Stugun som vargen rör sig inom är ett viktigt vinterbetesområde för Ohredahke sameby.   Den renhjord som var tänkt att beta inom det aktuella området har inga andra betesmarker att vara på. Renhjordarna utfodras därför för närvarande i hägn vilket medför mycket stora kostnader för samebyn.

– Renarna far dessutom illa av att utfordras i hägn och det finns sjukdomsrisker. Renarna kan bland annat drabbas av parasiter, säger Ruona Burman, enhetschef på Naturvårdsenheten i ett pressmeddelande.

Den aktuella vargen är inte den nyupptäckta genetiskt viktiga vargen utan en hane, född i Kukumäki-reviret i trakten av Los i Hälsingland.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser