Varg härjar bland renar i Robertsfors

Robertfors (JJ) Malå sameby har drabbats av flera vargangrepp de senaste dagarna. – Vi har fått in en ruskigt stor varg i renhjorden, säger Jonas Larsson, renskötare från Malå, som sett vargen som redan hunnit riva ett 10-tal renar. Länsstyrelsen vet inte om det är en ny varg som kommit till länet eller om det är någon av de vargar som de redan känner till.

Jonas Larsson, berättar för Jaktjournalen att vargen första gången var synlig i januari i trakterna av Bygdsiljum och Kålaboda. Renskötarna har hittat åtta rivna vajor, en kalv och en tjur.

– Vargen har garanterat rivit fler djur, säger Jonas, men vi har ännu inte hunnit köra runt och leta efter fler döda renar.

Rejält stor varg
Jonas Larsson fick syn på vargen och han berättar att det var en rejält stor varg. Enligt Larsson var vargen i det område där man har lite färre och mer utspridda renar.

– Det är bara att hoppas att den inte hittar längre österut där vi har mer djur, säger Jonas. Om vargen väljer att gå norrut mot Ånäset, Kålaboda och Burträsk finns ett stort antal renar spridda i skogen som tillhör Malå samebys norra grupp. Norr om Burträsk närmare Skellefteå finns renar från Arvidsjaur och Arjeplogs samebyar.

Extra arbete
Renskötarna drabbas ny av mycket extra arbete för att håll koll på sina djur och Jonas Larsson fruktar att vargen kan ställa till med mycket skada om den börjar stressa vajorna i mitten av mars.

– I mitten av mars vänder vajorna kalven i magen och då ska renarna vara i stillhet, berättar Jonas. Om vargen finns kvar och stressar renarna blir det stora problem för oss. 
I år har snöbristen inneburit att man ännu inte bestämt om man ska flytta till fots eller med långtradare berättar Jonas Larsson.

Länsstyrelsen har varit ute och tagit prover på spillningen för att se om det rör sig om en känd individ.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser