Varg en valfråga för Moderaterna

Ljusdal (JJ) Moderaterna arbetar extra hårt med rovdjursfrågor inför EU-valet. Partiet bjöd in jägare till Hembygdsgården i Ljusdal för att lyssna på Carl-Oskar Bohlin (M), kandidat till Europaparlamentet.

– Rovdjursfrågan är viktig i den här delen av landet och ska drivas på nationell nivå. Där ska EU inte lägga sig i, sa 28-årige moderaten Carl-Oskar Bohlin.  

Frågan har länge drivits av moderaterna i Ljusdal. Förra året lämnade Torsten Hellström och Jan Hedlund in en motion om en viljeinriktning i vargfrågan, för att kommunen skulle få bestämma hur många vargar som ska vistas här.   Men det blev avslag i fullmäktige, eftersom en kommun enligt Sveriges kommuner och landsting, inte får fatta beslut av den kalibern.      

På frågan om hur många vargar partiet vill ha i Ljusdals kommun, har Bohlin inget rakt svar. Men i hela Sverige vill man inte ha fler än 200 vargar. Viktigast är att besluten fattas på nationell nivå i stället för i Bryssel, anser Carl-Oskar Bohlin. Samtidigt behöver lokala instanser få mer resurser.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser