Varg dödade två får utanför Enköping

Enköping (JJ) Den varg med radiosändare som nyligen befann sig i Västeråstrakten har sannolikt dödat två får i närheten av Teda kyrka sydväst om Enköping.

Fåren hittades döda på tisdagen och uppvisar skador som ser ut att komma från varg. Enligt Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala, vet man att vargen finns i området där fåren hittades döda. Den ettåriga vargen, som under våren vandrat från sitt ursprungliga revir i Ockelbo, har inte tidigare angripit tamdjur.

– Det var antagligen en tillfällighet att han råkade på fåren som fanns på en ganska ödslig plats i det här området. Vi har nu vallat de övriga fåren i hägnet i säkerhet, berättar Johan Månsson för UNT.se.

I stället för positionsangivelser varannan dag är nu pejlingen omställd så att forskningslaget kan följa vargens rörelser varannan timme. Allt för att undvika att vargen ska hinna angripa flera djur i området. Samtidigt kommer rapporter från både Heby- och Östhammarstrakten om ytterligare observationer om varg.

– Vi har fått in iakttagelser från allmänheten som talar om att man sett varg på dessa båda ställen de senaste dagarna. Stämmer uppgifterna betyder det att det åtminstone finns tre vargar i länet just nu, säger Johan Månsson..

3 kommentarer

  • Ha-ha!!!
    ”Fårägare behöver inte oroa sig. Får ingår inte i vargens naturliga föda”

    Så säger Johan Månsson Länsstyrelsen i Uppsala län.

  • Oopps!
    Äter vargar får,Johan?Måste komma som en nyhet för dig!Och gud så vilt och naturligt det är med varg som dom följer varje steg!Hur mycke pengar ska det läggas ut på eländet?

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser