Varg dödade två får utanför Enköping

Enköping (JJ) Den varg med radiosändare som nyligen befann sig i Västeråstrakten har sannolikt dödat två får i närheten av Teda kyrka sydväst om Enköping.

Fåren hittades döda på tisdagen och uppvisar skador som ser ut att komma från varg. Enligt Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Uppsala, vet man att vargen finns i området där fåren hittades döda. Den ettåriga vargen, som under våren vandrat från sitt ursprungliga revir i Ockelbo, har inte tidigare angripit tamdjur.

– Det var antagligen en tillfällighet att han råkade på fåren som fanns på en ganska ödslig plats i det här området. Vi har nu vallat de övriga fåren i hägnet i säkerhet, berättar Johan Månsson för UNT.se.

I stället för positionsangivelser varannan dag är nu pejlingen omställd så att forskningslaget kan följa vargens rörelser varannan timme. Allt för att undvika att vargen ska hinna angripa flera djur i området. Samtidigt kommer rapporter från både Heby- och Östhammarstrakten om ytterligare observationer om varg.

– Vi har fått in iakttagelser från allmänheten som talar om att man sett varg på dessa båda ställen de senaste dagarna. Stämmer uppgifterna betyder det att det åtminstone finns tre vargar i länet just nu, säger Johan Månsson..

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser