Varg dödade smålandsstövare

Västra Fågelvik (JJ) En smålandsstövare dödades under jakt i helgen. Vargattacken skedde bara kilometer från norska gränsen utanför Västra Fågelvik i södra Värmland.

Enligt Länsstyrelsen i Värmlands rovdjursspårare Lasse Larsson, attackerades hunden när den drev hare.

– Terrängen i området var kuperad och hunden var utom hörhåll när attacken inträffadet. Däremot hade ägaren pejl och förstod att något hänt när hundens position slutade att röra sig, säger han.

Vargattacken är den andra under september månad i gränstrakterna mellan Dalsland och Värmland. I början av september dödades en blandrashund på en gård utanför Gustavsfors.

– Jag tror inte att det rör sig om samma vargar. Det finns i och för sig inget konstaterat revir i något av områdena, men sjöarna Stora Le och Silaren skär ner mellan de två platserna. I det senaste fallet tror jag att det snarare rör sig om norska vargar, men det är bara en spekulation från min sida, säger Lasse Larsson.

Vinterns spårsnö kan förhoppningsvis ge svar på frågan om ett nytt vargrevir har etablerats.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser