Varg dödade vuxen ko

Fredriksberg (JJ) I lördags hittade djurägare utanför Fredriksberg i Dalarnas län en av sina kossor död och halvt uppäten. Länsstyrelsens besiktningspersonal konstaterar att varg dödat kon.

– Det råder ingen tvekan om vem som ligger bakom angreppet. Det var tydliga bit- och krosskador i halsen. Runt platsen hittades också flera vargspår, säger Mats Hallin, besiktningsman på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Kon gick tillsammans med andra kor och kalvar på utmarksbete dagtid, på en gård mellan Fredriksberg och Grangärde. Enligt djurägarna fanns kon med i besättningen på torsdag morgon men hon var inte med när korna kom hem framåt kvällen.

Först på lördagen hittades den döda och sargade kon. Djurägarna hade under den tid kon varit försvunnen hört vargar yla i det område den hittades.

– Det är mycket ovanligt att vargar går på vuxna kor. Jag känner bara till ett fall här i Dalarna, säger Mats Hallin.

Djurägarna har inte varit utsatta för vargangrepp tidigare. Nu har de stallat in korna och kommer ha dem i hagar med rovdjursavvisande stängsel även dagtid.

I området angreppet skedde ligger Norrsjöreviret. Där har vargföryngring konstaterats i år.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser