Varg dödade älghund med skyddsväst

Degerfors (JJ) På måndagseftermiddagen anfölls och dödades en jakthund av varg under älgjakten i Hasselfors.

– Otto hade skyddsväst och pejl på sig och jag kallade in honom efter vad jag misstänkte var ett ståndskall, berättar hundägaren Peter Iby.

Den 3,5 år gamla jakthunden hittades död bara några hundra meter bort. Länsstyrelsen har varit på plats och bekräftat ett vargangrepp.

– Vargen hade knäckt rygg och nacke på hunden och tagit ett riktigt bett i ljumsken. Det syntes stora jack i skyddsvästen, berättar Peter Iby. Jaktlaget tänker inte jag med hund under tisdagen, skriver Nya Wermlandstidningen.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser