Varg bar iväg med stövare!

I 50 minuter hade hamiltonstövartiken Skånmarkens Visa drivit hare tappfritt. Plötsligt tystnade drevet bara 300 meter bort från ägaren Jens Olsson, Edsbyn.

– Först hade jag inte tanke på varg, utan funderade mer på om haren krupit under. Jag gick med hjälp av pejlen mot den plats hon drev och när jag var ungefär 30 meter ifrån ropade jag, berättar Jens.

– Då rasslade det till i ungskogen och förflyttade sig. Då förstod jag att det var varg och sprang mot platsen. Men det var för sent. Vargen bar iväg med Visa när jag kom, hon levde och tittade på mig…

Visa var svårt biten och efter samråd med veterinär avlivades hos på veterinärklinik.

– Visa tog upp haren kl 13.00 och strax före 14.00 blev hon tagen av varg, en eller flera. Men det märkliga är att jag tidigare på morgonen suttit och eldat bara 150 meter ifrån den plats där vargen tog henne.

Människovittringen verkar inte ha skrämt vargen, berättar Jens, som jagade på Ovanåkers västra marker, cirka 1,5 mil nordväst om Edsbyn, när vargattacken skedde.

Länsstyrelsens besiktningsman är 100 procent säker att det var varg som förorsakade Visas död.

Man är dock osäkra om vilken, eller vilka, vargar det var. Enligt GPS-positioner var det inte vargarna från Galvenreviret. Tveksam även om det var varg från Skrälldalen, de brukar inte uppehålla sig i dessa marker.

Det kan eventuellt vara en hanvarg från det tidigare Voxnareviret som uppehåller sig i markerna. I förra veckan dödades en annan jakthund, cirka 1 mil fågelvägen ifrån den plats vargen angrep Visa.

Under fjolåret dödades flera jakthundar utanför Edsbyn.

Hemma i hundgården har nu Jens en finnstövare som är 7,5 månader. Men hur jakten kommer att se ut i fortsättningen vet inte Jens just nu.

– Jag kan inte svara på hur jag ska göra. Just nu känns det bara tomt…Visa skulle ha blivit fyra år direkt efter årsskiftet.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser