Varg bar iväg med stövare!

I 50 minuter hade hamiltonstövartiken Skånmarkens Visa drivit hare tappfritt. Plötsligt tystnade drevet bara 300 meter bort från ägaren Jens Olsson, Edsbyn.

– Först hade jag inte tanke på varg, utan funderade mer på om haren krupit under. Jag gick med hjälp av pejlen mot den plats hon drev och när jag var ungefär 30 meter ifrån ropade jag, berättar Jens.

– Då rasslade det till i ungskogen och förflyttade sig. Då förstod jag att det var varg och sprang mot platsen. Men det var för sent. Vargen bar iväg med Visa när jag kom, hon levde och tittade på mig…

Visa var svårt biten och efter samråd med veterinär avlivades hos på veterinärklinik.

– Visa tog upp haren kl 13.00 och strax före 14.00 blev hon tagen av varg, en eller flera. Men det märkliga är att jag tidigare på morgonen suttit och eldat bara 150 meter ifrån den plats där vargen tog henne.

Människovittringen verkar inte ha skrämt vargen, berättar Jens, som jagade på Ovanåkers västra marker, cirka 1,5 mil nordväst om Edsbyn, när vargattacken skedde.

Länsstyrelsens besiktningsman är 100 procent säker att det var varg som förorsakade Visas död.

Man är dock osäkra om vilken, eller vilka, vargar det var. Enligt GPS-positioner var det inte vargarna från Galvenreviret. Tveksam även om det var varg från Skrälldalen, de brukar inte uppehålla sig i dessa marker.

Det kan eventuellt vara en hanvarg från det tidigare Voxnareviret som uppehåller sig i markerna. I förra veckan dödades en annan jakthund, cirka 1 mil fågelvägen ifrån den plats vargen angrep Visa.

Under fjolåret dödades flera jakthundar utanför Edsbyn.

Hemma i hundgården har nu Jens en finnstövare som är 7,5 månader. Men hur jakten kommer att se ut i fortsättningen vet inte Jens just nu.

– Jag kan inte svara på hur jag ska göra. Just nu känns det bara tomt…Visa skulle ha blivit fyra år direkt efter årsskiftet.

10 kommentarer

 • Tur det inte var omvänt…
  Det var väl tur det inte var stövaren som bar iväg vargen för då hade det väl tagit hus i helsike bland vargkramarna.

 • Mest konstigt
  i hela rovdjurspolitiken är att ingen på
  regeringsnivå är klok nog att inse att det barkar alldeles
  åt helvetet med varg i markerna…

 • hmmmm
  Är det inte dags att man tar saken i egna händer snart! Det verkar ju inte hända mycket när alla översittare och kontorsråttor nere i fjollträsk ska vara inblandade som knappt vet hur en blåmes ser ut!!!!

 • Statistik
  Finns det några färska siffror på hur många hundar i veckan som blir uppätna? Lite nyfiken på vad som har hänt den sista tiden? Alla vargkramare tjatar ju om att det trots allt inte sker så många hundattacker… Verkar helt befängt…

 • fy f_n
  låt vargen få åka tbx dit den kom ifrån vi klarar oss utan skiten

 • Jaja…
  Vänta bara till efter nästa val, för nu har ju till och med M och Fp tänkt sig kunna leka med miljöpartiet efter valet. Det betyder ju med all säkerhet att hur vi än väljer så kommer sveriges minsta parti med minst antal anhängare sitta i en vågmästareroll och kraxa för ökad varg och björnstam samt blyförbud och andra roliga förbud…….emigrera till Finland kanske??

 • jaha
  om inget händer snart så kommer en tradition att gå i graven inom en snar framtid. för dom sprider sig ju fort de j*vlarna. bara att stalla hundarna.

 • Varför????
  Varför sköt du inte aset i småbitar?? Är det ingen som vågar skjuta dom jävla gråbenen??

 • Inte lätt agera rätt
  Har själv stövare och känner vanmakt när man läser detta. Men du gjorde rätt som inte sköt, Jens! Att hamna i påföljande polisutredning med pressande förhör, omhändertagande av vapen mm hade ju bara blivit dubbelt straff…Sen tycker jag att en del kommentarer här innehåller väldigt ovårdat språk, det gynnar ju bara vargkramarna, tänk på det.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser