Varg avbröt attack i Tåmeträsk

Stövaren kom springande och strax efter en varg. Kjell Johansson, Åbyn, utanför Byske i Västerbotten, var bara 20 meter i från vargen.

Kjell Johansson från Åbyn var ute med hunden Ajax vid 9-tiden på söndagen för att jaga räv i Tåmeträsk. I stället blev det ett närgånget möte med en varg.

– Jag och Ajax var ute och gick i Tåmeträsk för att jaga och hunden sprang iväg, berättar Kjell Johansson, för Norra Västerbotten.

– Sedan kom Ajax springande mot mig i full karriär och helt plötsligt såg jag att han hade något efter sig. När hunden kom till mig såg jag vad det var, det var en varg.

– Han var bara cirka tjugo meter ifrån mig och då skrek jag allt vad lungorna håller och helt plötsligt kastade vargen och sprang bort från oss.

–Hade det varit hundra meter till hade förmodligen vargen fått fatt i hunden eftersom de har en annan utväxling än hundar, berättar Kjell Johansson, som nu vill varna andra jägare för vargen.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser