Varg attackerade hästföl

Skåne (JJ) I fredags gick Länsstyrelsen i Skåne ut med ett pressmeddelande om att varg observerats i länet. Nu framkommer det att vargen också jagat hästar i byn Källna.

Det är tidningen Ridsport som rapporterar att ett föl och ett sto angripits av en ensam varg i byn Källna.

Ägarna till hästarna som bedriver uppfödning av Shire och Clydesdale vaknade på fredagsmorgonen av att hästar galopperade i hagen. Från fönstret kunde de se hur en ensam varg sprang efter en flock.

Efter en stund sprang vargen över till en angränsande hage där ett sto och ett föl gick. Hästarna lyckades på eget sätt freda sig från den angripande vargen och när mannen i hushållet sprang ut och slog igen dörren efter sig skrämdes vargen på flykt.

Enligt Länsstyrelsens rovsjursansvarige Nils Carlsson är det troligen en ensam varghanne som är på vandring och Nils Carlsson uppmanar nu till ökad mänsklig närvaro bland för djurägare.

– Dessutom är det inte fel att sätta upp tomma plastpåsar på stängslet som kan vaja i vinden. Det har visat sig kunna skrämma iväg vargar som blir osäkra av att de inte förstår vad det är, säger han till Ridsport.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser