Varför minskar vargstammen?

Vargstammen minskar i Västra Götaland. Jaktbrott kan inte uteslutas menar Erold Coleman, polisens jaktbrottsutredare i Uddevalla. Nu väcker polisprofessor Leif GW Persson frågan om jaktbrott när ämnet tas upp i Veckans brott på tisdag kväll.

 Varg stammen omsätts i allt högre hastighet i Västra Götaland, Kroppefjäll, Kynnefjäll och i Dals Ed-Haldenreviret.

– Någonting ser ut att vara som det inte borde, säger Coleman, som också kommer att vidröra ämnet i tisdagens tv-program. Länsstyrelsens rovdjursspårare Jimmy Carlsson har under sina mångåriga vandringar i fällen runt Uddevalla och i Dalslandsskogarna konstaterat att alfaparen ombildas med allt tätare mellanrum.

– I dag har vi inte allmänheten med oss på den förda rovdjurspolitiken och då blir det problem.  Jimmy Carlsson säger till tidningen Bohuslänningen att vi måste få tillbaka en rovdjursförvaltning som innefattar licensjakt, om människor ska få tillbaka respekten för rovdjuren.

Enligt Erold Coleman, saknar polisen belägg för att det skulle finnas en omfattande tjuvjakt. Men man saknar också svaren på varför vargstammen minskar i Västra Götaland. Coleman tror att den illegala jakten skulle minska om det infördes licensjakt på varg.

AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser