Värderar att förlänga skyddsjakt på lodjur

Borås (JJ) Den 31 mars gick skyddsjakt ut för de två lodjuren som dödat får på två områden utanför Borås. Men angreppen fortsätter och nu tittar Länsstyrelsen på möjligheten att förlänga skyddsjakten.

Under höst och vinter har ett stort antal får dödats i Hyssna- och Bredaredstrakten. I båda områdena har också viltövervakningskameror dokumenterat förövarna.

– Det rör sig om två stora hannar. Det är i alla fall vad vi tror när vi tittar på bilderna på dem, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Trots relativt goda snöförhållanden lyckades inte skyddsjägarna fälla något av lodjuren under den ordinarie skyddsjaktstiden. Skyddsjägare jaktjournalen var i kontakt med vittnade om besvärlig terräng där lodjuren kunde lura jakthundarna genom att välja brantast möjlig flyktväg.

Natten mellan den 4 och 5 april dödades två får i Äspered i Borås kommun och nu stundar betessäsongen för fårägare i området. Därför kan skyddsjakten komma att förlängas.

– Vi tittar på det. Det är egentligen inte så svårt eftersom vi redan har skadebilden dokumenterad. Men vi behöver diskutera och fundera på vad det var som gjorde att den tidigare skyddsjakten inte lyckades, säger Nelly Grönberg.

I Boråsområdet har i år fem lodjursföryngringar konstaterats under inventering. I hela länet har 14 föryngringar dokumenterats.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser