Värderar att förlänga skyddsjakt på lodjur

Borås (JJ) Den 31 mars gick skyddsjakt ut för de två lodjuren som dödat får på två områden utanför Borås. Men angreppen fortsätter och nu tittar Länsstyrelsen på möjligheten att förlänga skyddsjakten.

Under höst och vinter har ett stort antal får dödats i Hyssna- och Bredaredstrakten. I båda områdena har också viltövervakningskameror dokumenterat förövarna.

– Det rör sig om två stora hannar. Det är i alla fall vad vi tror när vi tittar på bilderna på dem, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Trots relativt goda snöförhållanden lyckades inte skyddsjägarna fälla något av lodjuren under den ordinarie skyddsjaktstiden. Skyddsjägare jaktjournalen var i kontakt med vittnade om besvärlig terräng där lodjuren kunde lura jakthundarna genom att välja brantast möjlig flyktväg.

Natten mellan den 4 och 5 april dödades två får i Äspered i Borås kommun och nu stundar betessäsongen för fårägare i området. Därför kan skyddsjakten komma att förlängas.

– Vi tittar på det. Det är egentligen inte så svårt eftersom vi redan har skadebilden dokumenterad. Men vi behöver diskutera och fundera på vad det var som gjorde att den tidigare skyddsjakten inte lyckades, säger Nelly Grönberg.

I Boråsområdet har i år fem lodjursföryngringar konstaterats under inventering. I hela länet har 14 föryngringar dokumenterats.

 

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser