Varbergaren som lockar hundförarna

nr9_97.jpgVarberger Rifle AB presenterar en intressant hundförarbössa för den rörliga jakten med löshund. Vapnet passar naturligtvis lika bra för den som önskar sig ett kort, smidigt och lätt vapen för sin vanliga jakt. Varje vapen testskjuts före leverans. Hundförarbössan håller vad den lovar.Turerna har varit många kring det vapen som är månadens testvapen. Historien började med Lakelanderstudsaren i mitten av 70-talet. Ett bra och pålitligt vapen som av många spåddes en stor framtid. Till Varberg kom vapnet 1987 i form av ett legoarbete. Efter diverse turer övertogs alla rättigheter 1988 från Hedlunds Mekaniska i Trångsund. Nästa steg blev ett hedervärt återupplivande av de gamla Normakalibrarna .308 NM och .358 NM i form av Normastudsaren. Året var 1991.
I dag har samarbete startats med Winscan som från årsskiftet sköter marknadsföring av standardvapen. Specialkalibrar och matchvapen sköts av Varberger Rifle AB.
I sortimentet utgår den tidigare modell 757 och företaget begränsar sig till 717 och lyxmodellen 777. 717-serien utökas till att omfatta förutom jakt även hundförarbössa, sporter-jakt och supersporter.
Stocken har getts en ny och funktionell utformning i valnöt av bra kvalitet. Ytbehandling och nätskärning håller hygglig klass. Här har man utvecklat både kvalitet och funktion från de tidigare budgetvarianterna. Stocken har inget genomgående schakt för magasinet, som är helt dolt i stocken.En detalj, men ack så irriterande, är att det krävs två storlekar av insexnycklar för att ta isär vapnet. Ingen av storlekarna medföljer.
Någon rekylklack av traditionell konstruktion finns inte. Den är ersatt med ett fräst spår i lådan som greppar i ett metallbleck som är fastskruvat i stocken. En bra och effektiv metod som definitivt bidrar till studsarens mycket goda precision. Varberger har som på sina tidigare modeller monterat en bakkappa av gummi.

Låda och mekanism
Varbergers slutstycksgång förtjänar ett omnämnande. Här kan man tala om att gå som på räls. Det är naturligtvis så att moderna NC-fräsar och kontrollerad tillverkning ger detta resultat. Låsning i lådan sker med sex låsklackar som passats in genom kalibrering i hydralpress. Resultatet blir att alla låsklackar bär jämt vilket i sin tur bidrar till god precision.
Slutstyckets öppningsvinkel är 60 grader, jämförelsevis liten vinkel som ger en trög känsla då tändstiftsfjädern är relativt styv. Kort slaglängd bidrar också till denna känsla. Emellertid ger detta säker avfyring i kyla och kort tid från det att slagstiftet släpper tills skottet brinner av. Ytterligare ett bidrag till vapnets goda precision.
Utdragare och utstötare är av samma typ som återfinns på Sako, CG 1900 med flera. Det fasta rullmagasinet tar fyra patroner i standardkalibrar, tre i magnum. Laddning sker uppifrån, en smula krångligt men med lite övning går det bra. Plundring sker med hjälp av en snabbtömningstangent vid magasinet. Är man inte beredd med handen och fångar upp patronerna blir det att leta bland ris och stenar. Patronerna hoppar nämligen ut med bra fart.

Tryck och skjutresultat
Trycket är från fabrik förinställt på 1,5 kilo. Möjligheter finns att justera trycket med en ställskruv liksom ingreppets storlek. För det senare ingreppet krävs att en låsskruv avlägsnas. I den svensktextade manualen varnas för dessa justeringar som bör göras vid fabrik eller av kunnig vapentekniker.
Säkringen spärrar trycket och slagstift. Säkringstangenten har tydliga lägen och är distinkt vid manövrering. Den är dessutom lättåtkomlig med handen på pistolgreppet.
Med vapnet följer ett skjutprotokoll som meddelar att studsaren är kontrollskjuten med Norma Alaska 10,1 grams blyspets samt den numera berömda kronan som täcker en treskottsträffbild. Vi testade hundförarbössan med både Lapua och Norma i flera kulvikter med i stort sett samma resultat. Våra femskottsträffbilder kanske inte alltid rymdes inom kronan men nära var det. Kort sagt: Varbergers hundförarbössa skjuter mycket bra. Den lätta studsaren var trevlig att skjuta med. Visserligen ger den ordentliga pipuppkast som i någon mån hindrar snabbskytte.
Varberger hundförarbössa finns i tre kalibrar. 6,5×55, .308W och .30-06. En reflexion är varför man inte plockar fram en mera anpassad kaliber när man utvecklar en särskild hundförarbössa. De gamla hederliga 8×57 respektive 9,3×57 skulle väl försvara sin plats i den s.k. hundförargruppen. Naturligtvis finns Varbergers egen ”Melkers baby” 458W två tum i färskt minne. En i alla stycken fulländad kaliber för jakt med hund.

Sammanfattning
Varbergers hundförarbössa är ett bra val för den som vill ha ett lätt och smidigt vapen för rörlig hundjakt.
En i övrigt så väl putsad studsare skäms av varbygeln i plast och insexskruvar med olika diameter som knappast underlättar isärtagning för vård och kontroll. Mot tillägg kan varbygeln dock fås i stål.

Fakta: Varberger 717 Hundförarbössa
Kaliber: 6,5×55, .308W och .30-06, annan kaliber mot beställning.
Piplängd: 50 cm
Magasin: Fyra patroner
Säkring: Sidosäkring låser slutstyckshandtag och slagstift.
Totallängd: 103 cm
Vikt: 3,1 kilo
Pris: Ca 8.400 kr
Generalagent: Winscan Eskilstuna
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser