Var det en hund som dödade fåren i Fornby?

FORNBY(JJ). Det kan ha varit en hund, inte en varg, som dödat fåren i Fornby utanför Siljansnäs i Dalarna. -Även fast det första intrycket var att en varg gått till angrepp, säger Göran Jansson, besiktningsman och naturbevakare vid länsstyrelsen i Dalarna, till Dala-Demokraten.

Det är tolv får som dödats och flera djur har skadats så pass svårt att de måste avlivas. Några djur har klarats sig trots skador. 

De som bor i närheten av fårhagen kan alltså ha haft rätt när de sagt att de sett vad de beskriver som en stor vit hund vid hagen. 
Angreppssättet med bett i hals och huvud stämmer annars väl med en vargs tillvägagångssätt, hundar gör vanligen angrepp mot lår och ben. 

I helgen hade djuret tagit sig in i hagen igen genom att simma och ta sig upp på land, under den lina med vimplar som satts upp, sedan har den tagit ännu ett får.
Jansson menar att detta inte är likt vargens beteende och att det därför stärker misstankarna om att det handlar om en hund.

Däremot är det inte likt en hund att äta så pass mycket av djuren.
Enligt de observationer som gjorts ska ”hunden” även ha ett smalt halsband.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

Fotnot: Se även notis den 30/7.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser