Var det en hund som dödade fåren i Fornby?

FORNBY(JJ). Det kan ha varit en hund, inte en varg, som dödat fåren i Fornby utanför Siljansnäs i Dalarna. -Även fast det första intrycket var att en varg gått till angrepp, säger Göran Jansson, besiktningsman och naturbevakare vid länsstyrelsen i Dalarna, till Dala-Demokraten.

Det är tolv får som dödats och flera djur har skadats så pass svårt att de måste avlivas. Några djur har klarats sig trots skador. 

De som bor i närheten av fårhagen kan alltså ha haft rätt när de sagt att de sett vad de beskriver som en stor vit hund vid hagen. 
Angreppssättet med bett i hals och huvud stämmer annars väl med en vargs tillvägagångssätt, hundar gör vanligen angrepp mot lår och ben. 

I helgen hade djuret tagit sig in i hagen igen genom att simma och ta sig upp på land, under den lina med vimplar som satts upp, sedan har den tagit ännu ett får.
Jansson menar att detta inte är likt vargens beteende och att det därför stärker misstankarna om att det handlar om en hund.

Däremot är det inte likt en hund att äta så pass mycket av djuren.
Enligt de observationer som gjorts ska ”hunden” även ha ett smalt halsband.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

Fotnot: Se även notis den 30/7.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Annonser