Vapstens sameby vill skjuta varg

Lycksele (JJ) Vapstens sameby i Västerbotten har ansökt om skyddsjakt på en varg. – Det verkar sannolikt att det är en varg, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Spår efter den misstänkta vargen observerades i trakterna av Skarda i Lycksele kommun för cirka en vecka sedan. Länsstyrelsens naturbevakare har varit på plats i Skarda tre gånger. Men spåren har hittills inte kunna ge några entydiga besked.
– Vi har spårat ett stort hunddjur, men än så länge kan vi med säkerhet inte säga att det rör sig om en varg. Även om det verkar sannolikt att det är så. Enligt Michael Schneider har Vapstens sameby lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen till Naturvårdsverket.
– Så vitt jag vet har samerna inte hittat några rivna renar, men man konstaterar oro i renflocken som sprids över stora områden, Skriver Västerbottens- Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser