Vapstens sameby vill skjuta varg

Lycksele (JJ) Vapstens sameby i Västerbotten har ansökt om skyddsjakt på en varg. – Det verkar sannolikt att det är en varg, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Spår efter den misstänkta vargen observerades i trakterna av Skarda i Lycksele kommun för cirka en vecka sedan. Länsstyrelsens naturbevakare har varit på plats i Skarda tre gånger. Men spåren har hittills inte kunna ge några entydiga besked.
– Vi har spårat ett stort hunddjur, men än så länge kan vi med säkerhet inte säga att det rör sig om en varg. Även om det verkar sannolikt att det är så. Enligt Michael Schneider har Vapstens sameby lämnat in en ansökan om skyddsjakt på vargen till Naturvårdsverket.
– Så vitt jag vet har samerna inte hittat några rivna renar, men man konstaterar oro i renflocken som sprids över stora områden, Skriver Västerbottens- Kuriren.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser