Vapstens sameby vill skjuta fyra järvar

VÄSTERBOTTEN(JJ). Vapstena sameby har ansökt om skyddsjakt på fyra vuxna järvar, dessutom vill man decimera antalet järvlyor inom sitt område. I måndags fick länsstyrelsen in samebyns ansökan.

Samebyn ansöker om skyddsjakt på fyra vuxna järvar inom området Gardfjäll, Virisfjäll och Lö-fjäll, detta för att kunna ge renarna betsero efter den sena våren. 

De menar att länsstyrelsen borde leda jakten, med bistånd av samebyn. Detta på grund av att samerna själva har mycket arbete just nu. 

På länsstyrelsen har man ännu inte tagit ställning till ansökan. 
– Vi har diskuterat fram och tillbaka men det kommer troligen inget beslut förrän på måndag, säger Björn Jonsson, chef på länssstyrelsens naturvårdsavdelning, till Västerbottens-Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser