Vapenhandlare skeptisk mot moderat förslag

Göteborg (JJ) I ett nytt omfattande förslag på förbättringar inom jakt, skytte och vapen vill Moderaterna ge vapenhandlare möjlighet att lämna ut vapenlicenser själva. Christian Berndtsson, delägare i Jaktiabutiken JG Jakt i Göteborg har tror dock inte förslaget någonsin kommer att bli verklighet.

Moderaternas jakt- och skyttegrupp har kartlagt de problem som i dag påverkar jakten, vapenhandeln och skyttemöjligheterna i Sverige. Ett av deras förslag är att ge auktoriserade vapenhandlare utbildning så att de själva kan lämna nya licenser till jägare som vill byta eller köpa nytt vapen i samma kaliber som det gamla.

På JG Jakt i Sävedalen i Göteborg hade man önskat att förhållandena förbättras avsevärt. Christian Berndtsson är delägare i vapenhandeln och ser i dag ingen ljusning på handläggningstiderna.

– Vi kände stor tillit till Polismyndigheten i Västra Götalands län i våras när vi blev lovade fyra veckors handläggningstid men det är fortfarande 16 veckor, säger han.

Möjligheten att själva utfärda licenser hade enligt Christian Berndtsson varit idealiskt, men han tror aldrig att det kommer bli verklighet.

– Om vi fick rätt utbildning hade det säkert gått att lösa men Polismyndigheten kommer aldrig släppa kontrollen. De har ju inte ens kontroll över handläggningen som det ser ut nu.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser