Vapengömma hittad i Borlänge polishus

Borlänge (JJ) När polisen i Borlänge gjorde en kontroll av sina utrymmen upptäcktes ett vapenlager i ett låst skåp. I skåpet fanns en kulsprutepistol, hagelvapen, pistoler och delar till militära vapen. Dessutom fanns även hemliga handlingar mitt bland vapnen. – Cheferna har inte har koll på vad man har för vapen i huset, säger en polisman till tidningen Dala Demokraten.

Varken vapen eller handlingar finns dokumenterade eller protokollförda och stationsbefälet i Borlänge blev minst sagt förvånad när de upptäckte det mindre vapenlagret. Enligt lagen är det vapenbrott eller tjänstefel när det ligger oregistrerade skjutklara vapen inne på en polisstation.

Polischefen i Borlänge medger att de hittat vapen i ett låst skåp, vapen som för honom är okända men vid samtal med äldre kollegor ska vapnen vara så kallade referensvapen.

– Det är vapen som vi samlat på oss över tid för att kunna använda i två syften, dels utbildning och dels när vittnen ska försöka känna igen vilken typ av vapen som använts vid exempelvis mord- eller rån, säger Borlängepolisens chef Rune Lindbom.

– När det gäller de hemliga handlingarna, så kan jag inte svara på det. Men det som pågår just nu är en internrevision. Det kan finnas oregistrerade vapen i det där skåpet, det vet vi inte.

Men alla vapen ska skickas till tekniska enheten i Falun, där det ska göras en samordning av alla referensvapen. För två lika vapen ska vi inte ha, tillägger Lindbom.

Polismannen Dala Demokraten talat med tycker det är konstigt att det skulle vara frågan om referensvapen.
– I så fall skulle de naturligtvis vara pluggade och inte skjutklara. Referensvapen är ju vapen som man bara ska visa upp.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser