Vänsterskyttar känner sig diskriminerade

Hultsfred (JJ) Vänsterskyttar känner sig diskriminerade. – Vänsterbössor finns inte alls i den utsträckning man skulle vilja, säger Alexander Ström, jägare och högerhänt vänsterskytt.

Alexander Ström är vänsterskytt och kritisk till att utbudet på vapen är begränsat – och att vänsterbössorna kostar mer. Foto: Privat

Ungefär tio procent av världens människor är vänsterhänta. För en jägare som inte får tag i ett vänstervapen betyder det exempelvis att vederbörande måste skjuta med slutstycket och utkastet på fel sida.

Alexander Ström i Hultsfred började skjuta med sin pappa redan i åttaårsåldern.

– Jag är högerhänt men som liten sköt jag lika bra åt både höger och vänster. Farsan sa åt mig att ta upp bössan snabbt och greppa den åt det håll som kändes naturligt. Det blev åt vänster och sedan dess skjuter jag vänster, berättar Alexander Ström.

Vänstervapen dyrare

Han och andra vänsterskyttar får finna sig i att alla vapenmodeller inte ens tillverkas i vänsterutförande.

– Och även om modellerna tillverkas, är det många handlare som inte tar hem dem. De kan fixa fram vapnen, men köper man en bössa vill man ju klämma och känna på den, säger Alexander Ström.

Ett annat problem är att vänstervapen tillverkas i mindre serier och därför blir dyrare.

– Vissa vapen skiljer det en tusenlapp mellan höger och vänster och det kan jag acceptera. Men det finns vapen där det skiljer upp till 10 000 kronor, säger Alexander Ström.

Han är administratör på facebookgruppen Vänsterskyttar som i skrivande stund har 416 medlemmar. Där köper och säljer medlemmarna vapen till varandra och tipsar om vapenannonser de ser på andra ställen på Internet.

– För min del har jag mest handlat vapen privat, för att jag ska kunna känna på dem före köpet, säger Alexander Ström.

Jaktiachef håller med

Pelle Hagel, inköps- och säljchef på Jaktia, som har 37 butiker runt om i Sverige. Han är enig med Alexander Ström om att vänsterskyttar inte har samma möjligheter som högerskyttar att välja olika modeller.

– Jag håller med om att det inte alls är samma utbud för vänsterskyttar. Men sedan några år tilbaka försöker vi hela tiden att bli bättre och öka utbudet av vänstervapen, säger Pelle Hagel.

Han känner av en ökad efterfrågan på vänstervapen och tror att det kan finnas ett behov som ackumulerats på grund av att många vänsterskyttar valt högervapen i brist på annat.

– Vi vill inte missa den målgruppen eftersom efterfrågan ökar. Alla våra egna modeller försöker vi ta fram i vänsterutförande, säger Pelle Hagel.

Betyder det att alla modeller som Jaktia har i vänsterutförande också finns i alla era butiker?

– De mindre butikerna har inte samma ekonomiska förutsättningar för att hålla alla typer av vapen i lager. Men vi tar naturligtvis hem vänstervapen om fabrikanterna erbjuder sådana, svarar Pelle Hagel.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser