Vände upp och ner på fotbollsplan – vildsvinsstammen växer i området

Lidköping/Skaraborg (JJ) Fyra gånger sedan första oktober har fotbollsföreningen i Norra Härene BK:s medlemmar fått vända tillbaka på tuvorna vildsvinen bökat upp. Nu installerar de eltrådar runt planen. Vildsvinsstammen i Skaraborg drar i väg i antal.

Vildsvinstammen i Västra Götalands län blir allt större. Arkivfoto: Per Jonson

Någon riktig explosion i Skaraborg är det kanske inte tal om men två rejäla ollonår på rad i kombination med en gynnsam vinter har fått efterverkningar på beståndet.

– Jag tror vi kommer få en ordentlig föryngring. Det är både fler suggor som grisat och större kullar. Jag spådde en avskjutning på 7 000 vildsvin i länet men det lär snarare landa på 9-10 000 vildsvin, säger Karl Johan Brindberg, jaktvårdskonsulent i Västra Götalands län.

Under oktober har fotbollsklubben i Norra Härene utanför Lidköping fått en fotbollsplan på Bronäsvallen uppbökad fyra gånger. För att skydda planen sätter man nu upp elstängsel.

– Allt bygger på ideellt arbete i Norra Härene, men det finns gränser även för det. Nu måste vi undersöka möjligheten att få ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket, säger Rolf Robertsson, planskötare till Nya Lidköpings Tidning.

 

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser