Vände upp och ner på fotbollsplan – vildsvinsstammen växer i området

Lidköping/Skaraborg (JJ) Fyra gånger sedan första oktober har fotbollsföreningen i Norra Härene BK:s medlemmar fått vända tillbaka på tuvorna vildsvinen bökat upp. Nu installerar de eltrådar runt planen. Vildsvinsstammen i Skaraborg drar i väg i antal.

Vildsvinstammen i Västra Götalands län blir allt större. Arkivfoto: Per Jonson

Någon riktig explosion i Skaraborg är det kanske inte tal om men två rejäla ollonår på rad i kombination med en gynnsam vinter har fått efterverkningar på beståndet.

– Jag tror vi kommer få en ordentlig föryngring. Det är både fler suggor som grisat och större kullar. Jag spådde en avskjutning på 7 000 vildsvin i länet men det lär snarare landa på 9-10 000 vildsvin, säger Karl Johan Brindberg, jaktvårdskonsulent i Västra Götalands län.

Under oktober har fotbollsklubben i Norra Härene utanför Lidköping fått en fotbollsplan på Bronäsvallen uppbökad fyra gånger. För att skydda planen sätter man nu upp elstängsel.

– Allt bygger på ideellt arbete i Norra Härene, men det finns gränser även för det. Nu måste vi undersöka möjligheten att få ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket, säger Rolf Robertsson, planskötare till Nya Lidköpings Tidning.

 

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Annonser