Våmhusjägare överklagar nej till skyddsjakt på varg

Staffan Lindblad, ordförande i Våmhus Viltvårdsområde låter sig inte nedslås av naturvårdsverkets nej till skyddsjakt på två vargar. – Vi överklagar, jag är övertygad om att vi kommer att få skyddsjakt, säger han.

Våmhus viltvårdsområde hade hos Naturvårdsverket hemställt om skyddsjakt på två vargar. Naturvårdsverket avslog ansökan i beslut den 7 november.
Fem till tio vargar uppehåller sig på viltvårdsområdets marker och under hösten har två jakthundar dödats och åtta älgar. Dessutom har fortsatt jakt med löshund omöjliggjorts i området.
Naturvårdsverket bedömer, liksom länsstyrelsen, att skadornas omfattning inte är att betrakta som allvarlig, i den mening som avses i 27 paragrafen jaktförordningen, även om angreppen är mycket olyckliga för den enskilde. Vidare går det inte att peka ut en specifik skadegörande individ.
Viltvårdsområdet kommer att kräva en flyginventering av älg i området sedan älgstammen minskat kraftigt. Licensutnyttjandet ligger idag på cirka 60 procent.
Styrelsen överväger nu att föreslå medlemmarna att avbryta årets älgjakt.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser