Välsignar älgarna inför jakten

Gällivare (JJ) Inför älgjakten nästa vecka välsignas älgarna av Svenska kyrkan i Gällivare. - Vi ber för älgarna så att de inte ska lida så mycket, säger prästen Christer Svensson, som utlyst en älgjaktsgudstjänst i Satter.

På söndag kommer prästen Christer Svensson att välsigna älgarna, jägarna och lingonplockarna inför den stundande älgjakten.   ­­
– Älgjakten är något som är väldigt stort för många människor och det är en möjlighet för kyrkan att få kontakt med människor på ett nytt sätt. Folk undrar vad jag gör på denna gudstjänst. ”Ber du att älgarna ska försvinna så de inte blir skjutna”.
Så är det inte. Jag ser det som en skapelsegudstjänst. I gudstjänsten har vi bön för jägarna så att de inte skadar varandra och får en fin tid i skogen. Vi ber också för älgarna så att de slipper ett utdraget lidande. Det är god gemenskap och fika efteråt, säger Christer Svensson, till Norrländska Socialdemokraten

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser