Vakthund mot varg dödade hund!

En fäbobrukare i Gästrikland har fått 10 000 kronor i bidrag för att köpa en hund som vaktar tamboskap mot varg. Nu har hunden av rasen Kangal angripit och bitit en hund svårt och dödat en annan.

Det krävs dispens från Naturvårdsverket för att få ha lösgående hundar som vaktar mot rovdjur. I fallet i Gästrikland hade fäbodbrukarna också fått 10 000 i bidrag från länsstyrelsen för att kunna köpa en vakthund som är av rasen kangal.

– Det är olyckligt, vi vill ju försöka introducera och träna boskapshundar för att förebygga rovdjursangrepp, säger Per Johansson, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen Dalarna.

Trots att tarmarna hängde ute på Loppan, lyckades veterinärerna mot alla odds rädda Loppans liv. Men borderterriern Millis i västra Gestrikland kunde inte räddas efter en kangalattack.

Den aktuella fäbobrukaren som äger kangalerna ser det hela som olyckshändelser.

Den hund som gick till attack på hundarna har avlivats, men de båda hundägarna kommer hädanefter att ha vapen med sig.

-Kommer han in på gården, så tvekar jag inte att skjuta hunden, säger Björn Hammarlund.

-Jag har kniv med mig nu när jag går ut på kvällen. Kanske låter löjligt, men det är ett sätt att försvara sig på, säger Robert Norbäck, till SVT Gävledala.

7 kommentarer

 • helt otroligt
  Varför kan vi inte bara få skjuta bort dessa skadedjur istället. Nolltolerans

 • undran
  bara undrar får man skjuta eller skada en hund som går till attack? är det samma straff som om man skjuter eller skadar en varg? skulle vara roligt och veta vad som gäller.

 • Värre och värre…
  Så måste vi då även börja oroa oss för dessa
  hundar också då,räcker det inte med rovdjuren?
  Vem trodde på fullt allvar,mer än vargkramaridioterna,att dessa hundar bara skulle ge sig på rovdjur?

 • Bota pest med kolera!!!!
  Läste just att vanlig influensa hade stoppat svininfluensa, så den ena skiten kan botas med annan skit! Inget stoppar vargarna från hundattacker annat än hård jakt!

 • Ingen ersättning heller…
  Och inte fick de drabbade hundägarna någon ersättning av länsstyrelsen. Varken för den dödade hunden eller för veterinärkostnader. Och ägaren till Kangalhunden ersatte dem inte heller. Men dödade boskap får man ersättning för – vilken skev logik?

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser