Vakthund mot varg dödade hund!

En fäbobrukare i Gästrikland har fått 10 000 kronor i bidrag för att köpa en hund som vaktar tamboskap mot varg. Nu har hunden av rasen Kangal angripit och bitit en hund svårt och dödat en annan.

Det krävs dispens från Naturvårdsverket för att få ha lösgående hundar som vaktar mot rovdjur. I fallet i Gästrikland hade fäbodbrukarna också fått 10 000 i bidrag från länsstyrelsen för att kunna köpa en vakthund som är av rasen kangal.

– Det är olyckligt, vi vill ju försöka introducera och träna boskapshundar för att förebygga rovdjursangrepp, säger Per Johansson, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen Dalarna.

Trots att tarmarna hängde ute på Loppan, lyckades veterinärerna mot alla odds rädda Loppans liv. Men borderterriern Millis i västra Gestrikland kunde inte räddas efter en kangalattack.

Den aktuella fäbobrukaren som äger kangalerna ser det hela som olyckshändelser.

Den hund som gick till attack på hundarna har avlivats, men de båda hundägarna kommer hädanefter att ha vapen med sig.

-Kommer han in på gården, så tvekar jag inte att skjuta hunden, säger Björn Hammarlund.

-Jag har kniv med mig nu när jag går ut på kvällen. Kanske låter löjligt, men det är ett sätt att försvara sig på, säger Robert Norbäck, till SVT Gävledala.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser