Vakkojan blev brinnande dödsfälla

Vara (JJ) Peter Ahlbergs vakkoja förvandlades på bråkdelen av en sekund till ett eldhav. En läckande gasoltub övertände hela kojan och Peter fick kasta sig ut med brinnande kläder.

Peters fina vakkoja gjord på ett husvagnschassi innan den brann upp. Foto: Peter Ahlberg
Gårdagens vakpass på jaktmarken i Norra Vånga förvandlades till en mardröm för Peter Ahlberg, Lidköping, när han satt i sin nybyggda vakkoja.

– Jag har en gasolbrännare i kojan för att få värme. När gasolen börjar ta slut hör man ett klickande ljud och jag bytte gasoltuben och satte i en ny. Problemet var bara att den tomma tuben inte var tom och dessutom läckte ut gas.

När vildsvinen står i skogskanten och är på väg fram emot åteln ser plötsligt Peter ett ljussken i ögonvrån. Sekunden senare brinner hela kojan plus hans kläder.

– Hade jag inte varit brandutbildad hade jag blivit kvar där, säger Peter som fortfarande är chockad av händelsen.

Han får tag i bössan och kastar sig ut och rullar sig på marken. Kvar i kojan ligger den övriga jaktutrustningen.

– Jag vill verkligen varna andra jägare för att använda gas i jaktkojor. En tom gasoltub är egentligen inte tom. Det finns alltid gasol kvar men trycket är för lågt. Nu läckte gasolen ut på golvet eftersom gasen är tung. När det var tillräckligt mycket gas för att nå brännarens öppna låga small det bara, säger Peter.

Tubtillverkaren är nu kontaktad för Peter vill inte att någon annan ska råka ut för samma öde.

Filmen på den brinnande vakkojan finns på Jaktjournalens Facebooksida samt på vår filmsajt

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser