Vakkojan blev brinnande dödsfälla

Vara (JJ) Peter Ahlbergs vakkoja förvandlades på bråkdelen av en sekund till ett eldhav. En läckande gasoltub övertände hela kojan och Peter fick kasta sig ut med brinnande kläder.

Peters fina vakkoja gjord på ett husvagnschassi innan den brann upp. Foto: Peter Ahlberg
Gårdagens vakpass på jaktmarken i Norra Vånga förvandlades till en mardröm för Peter Ahlberg, Lidköping, när han satt i sin nybyggda vakkoja.

– Jag har en gasolbrännare i kojan för att få värme. När gasolen börjar ta slut hör man ett klickande ljud och jag bytte gasoltuben och satte i en ny. Problemet var bara att den tomma tuben inte var tom och dessutom läckte ut gas.

När vildsvinen står i skogskanten och är på väg fram emot åteln ser plötsligt Peter ett ljussken i ögonvrån. Sekunden senare brinner hela kojan plus hans kläder.

– Hade jag inte varit brandutbildad hade jag blivit kvar där, säger Peter som fortfarande är chockad av händelsen.

Han får tag i bössan och kastar sig ut och rullar sig på marken. Kvar i kojan ligger den övriga jaktutrustningen.

– Jag vill verkligen varna andra jägare för att använda gas i jaktkojor. En tom gasoltub är egentligen inte tom. Det finns alltid gasol kvar men trycket är för lågt. Nu läckte gasolen ut på golvet eftersom gasen är tung. När det var tillräckligt mycket gas för att nå brännarens öppna låga small det bara, säger Peter.

Tubtillverkaren är nu kontaktad för Peter vill inte att någon annan ska råka ut för samma öde.

Filmen på den brinnande vakkojan finns på Jaktjournalens Facebooksida samt på vår filmsajt

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser