Vägverket hinner inte sätta upp varningsskyltar för älg

VÄRMLAND (JJ). Under den senaste veckan har det inträffat 108 viltolyckor i Värmland. Men Vägverket hinner inte med att sätta upp varningsskyltar där det skulle behövas. -Det är så mycket olyckor nu att vi inte hinner med. Vi tvingas prioritera de större vägarna, säger Roger Danielsson, projektledare på Vägverket, till SVT Värmlandsnytt.

Det är både älg och rådjur som söker sig ut på vägarna. Under den senaste veckan har två älgar dödats på väg 240 norr om Molkom. Men trots detta fick jägarna, som arbetar med att ta hand om skadat vilt, nej när de bad Vägverket sätta upp tillfälliga älgvarningsskyltar.

Nu kräver P-G Thunström, samordnare för de jägare som utbildats för eftersök, att jägarna själva får ta över Vägverkets uppgift.
-Vi vet var älgen är. Vi vet var skyltarna bör sitta, säger han.
Och Vägverket reagerar positivt på jägarnas förslag.
-Om de vänder sig till oss kan de få ett antal skyltar. De kan få börja direkt, säger Roger Danielsson.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser