Vadarfåglarna minskar drastiskt

Halland (JJ) Länsstyrelsen i Hallands län har med fem års mellanrum genomför en inventering av vadarfåglarna i länet. På tio år har arterna populationer halverats. Nu ska den negativa trenden stoppas.

Under maj månad har länsstyrelsen skickat information till cirka 500 personer som äger eller brukar strandängar. Informationen handlar om vikten av att sköta dessa miljöer och om olika möjligheter att motverka den negativa utvecklingen för vadarfåglarna.

Länsstyrelsen pekar på flera sätt att gynna vadarfåglar till exempel rödspov, tofsvipa och större strandpipare. Har man strandbetesängar bör betet styras så det är vare sig betas för hårt eller för lite. Betesdjur bör dessutom inte släppas ut förrän efter första juni för att undvika trampskador på bon och ungar. För att underlätta födotillgången för exempelvis vadarfågeln kärrsnäppa bör grunda vattensamlingar anläggas. Finns det redan den här typen av vattensamlingar bör de inte dikas ut.

Länsstyrelsens projekt för att rädda vadarfågelbestånden vid strandängar pågår fram till våren 2015. 

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser