Vad hände på Leif och Bonnys sista cykeltur?

Bjästa (JJ) Polisen behöver tips om vad som hände Leif Östling och hans stövare Bonny. De kom aldrig hem från sin vanliga cykeltur utan påträffades svårt skadade utmed en skogsbilväg. Leif Östling avled i lördags.

Leif Östling och stövaren Bonny hittades svårt skadade utmed en skogsbilväg. Leif Östling avled av skadorna och nu vill änkan Maivor och andra anhöriga att människor som vet något om saken hör av sig till polisen. Foto: Privat

Det var fredagen den 14 juli som Leif Östling och 18 månader gamla hamiltonstövaren Bonny gav sig ut på motionstur i Bjästa söder om Örnsköldsvik.

Det är ett område där Leif Östling motionerat sina stövare i 30 års tid.

– Jag skjutsade honom och hunden och cykeln ungefär en mil bort vid 17-18-tiden. De kom aldrig hem och på kvällen, berättar hustrun Maivor Östling.

Först hittades cykeln liggande på grusvägen. Den var närmast oskadd så när som på skrapskador på pakethållaren och tecken på våld mot ”springern” – fjädern i konstruktionen var krökt.

Leif Östling påträffades svårt skadad cirka 300 meter från cykeln, liggande i diket.

Stövaren Bonny hade utsatts för kraftigt våld och hade bland annat brännskador som visade sig när pälsen rakades bort. Foto: Privat

– Någonting har hänt mitt i den långa och sugande backen. När vi åkte förbi där med bil brukade Leif kommentera att han inte orkade cykla uppför den längre när han motionerade hundarna. I den backen gick han, säger Maivor Östling.

Först dagen efter hittades stövaren Bonny. Han låg då svårt medtagen på platsen där cykeln påträffats.

– De som hittade hunden trodde att han var död. Det var först när de kom riktigt nära som de såg att han levde, berättar systerdottern Towa Wrangfalk.

Leif Östling fördes till sjukhus med en skallfraktur och nio brutna revben. Han repade sig först och började prata med sin omgivning. Men han fick också hjärnblödningar och i lördags avled han på Örnsköldsviks sjukhus.

Ärendet lades ned

Vad Leif Östling och hans stövare råkade ut för är ett mysterium.

– Vi jobbar brett med ärendet och inväntar nu rättsmedicinsk undersökning. Men vi har i nuläget ingen misstanke om brott, säger Dick Danielsson, chef på den avdelning hos polisen i Västernorrland som jobbar med ärendet.

Towa Wrangfalk tycker att det är många mystiska omständigheter som borde undersökas.

– När jag ringde polisen på måndagen, mindre än tre dygn efter olyckan, fick jag svaret att ärendet var nedlagt eftersom det inte fanns några uppslag att jobba med. Det var först när media började skriva om saken som det blev fart på polisen igen, säger Towa Wrangfalk.

Hon pekar bland annat på att kläderna som Leif Östling bar inte var så smutsiga att han kan ha släpats med av något fordon, eller själv krupit de 300 metrarna från cykeln.

– Man borde ha undersökt platsen med hjälp av en jägare. Kanske fanns det spår efter älg och platsen är ett känt björnområde, säger Towa Wrangfalk.

Polisman Dick Danielsson vill dock inte svara på ytterligare frågor om fallet.

Stövaren Bonny hade selen på sig när han hittades. Bukhjorden var öppen med selen var hel.

Flera märkliga omständigheter

Veterinären konstaterade att hunden var svårt traumatiserad. Han hade utsatts för kraftigt våld mot bland annat armbågarna och bogen.

– Och så hade han brännskador upp mot ryggen. Veterinären säger att han aldrig kan ha åsamkat sig de skadorna själv, säger Towa Wrangfalk.

Hur kan kommit loss från springern på cykeln är en gåta. Towa Wrangfalk finner också andra omständigheter märkliga.

– Vid 22-tiden på olyckskvällen såg en man en stövare med sele på sig några kilometer från olycksplatsen. Det måste ha varit Bonny. Varför gick hunden inte hem utan återvände till platsen där cykeln legat, och vad har han råkat ut för? undrar Towa Wrangfalk.

De anhöriga vill att media skriver om saken, så att polisen kan få uppslag att arbeta med.

– Det finns kanske människor sett och hört saker som de inte tycker kan vara värdefulla. Det måste polisen få avgöra. Vet man det minsta lilla ska man höra av sig, säger Maivor Östling.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser