Uttrar hotar fiskodling

Hedeviken (JJ) En utterfamilj med fyra djur har ställt till problem för Sonfjällsbygdens fiskodling genom att attackera och förstöra odlingskassarna i sin jakt på fisk.

– Vi har haft problem med uttern under ett par år, berättar Sune Halvarsson som är ansvarig för fiskodlingen i Hedeviken.

De angriper och river sönder odlingskassarna strax under vattenytan för att komma åt ynglen. Uttrarna har i dagsläget förstört fyra nätkassar och runt 8 000 rödingar är borta.

– Detta är för oss en stor ekonomisk och kännbar förlust, säger Sune Halvarsson, som uppskattar värdet till cirka 130 000 kronor.

– Trots särskilda skyddsåtgärder, bland annat med störande visselljud som ska hålla uttern borta, har vi inte uppnått den säkerhet som vi ska kunna garantera, säger Sune Halvarsson. För att förhindra att problemet ska uppstå igen planerar vi att byta ut samtliga odlingskassar till ett fibermaterial som är fem gånger starkare än stål i samma vikt, säger Sune Halvarsson till tidningenhärjedalen.se

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser