Utterpassage byggs under E22

Ronneby (JJ) En ny utterpassage ska byggas under E22 utanför Ronneby. Den nya utterleden ska förhindra att uttrar dödas på Europavägen.

– Miljöexperter har fastställt att det finns potential för utter i Ronnebyån, därför ansöker vi nu om att få genomföra bygget, säger Fredrik Hasselström, projektledare på Trafikverket, verksam i Blekinge och Kalmar län.

Syftet med passagen är att förhindra att uttrar trafikdödas när de passerar E22. Står vattnet högt i Ronnebyån hamnar nämligen stränderna under själva bron under vattenytan. Och då väljer ofta uttern att gå över vägen i stället.

Det Trafikverket nu planerar att göra är att höja upp strandlinjerna vid brofundamenten med hjälp av L-stöd i betong som sedan fylls med krossmassor.

Längst upp läggs ett lager sand och det är där som uttrarna ska passera. Den nya strandremsan blir cirka 40 centimeter bred.

Enligt Fredrik Hasselström kostar utterpassagen under E22 mellan 200 000 och 300 000 kronor att bygga, skriver Sydöstran.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser