Utterpassage byggs under E22

Ronneby (JJ) En ny utterpassage ska byggas under E22 utanför Ronneby. Den nya utterleden ska förhindra att uttrar dödas på Europavägen.

– Miljöexperter har fastställt att det finns potential för utter i Ronnebyån, därför ansöker vi nu om att få genomföra bygget, säger Fredrik Hasselström, projektledare på Trafikverket, verksam i Blekinge och Kalmar län.

Syftet med passagen är att förhindra att uttrar trafikdödas när de passerar E22. Står vattnet högt i Ronnebyån hamnar nämligen stränderna under själva bron under vattenytan. Och då väljer ofta uttern att gå över vägen i stället.

Det Trafikverket nu planerar att göra är att höja upp strandlinjerna vid brofundamenten med hjälp av L-stöd i betong som sedan fylls med krossmassor.

Längst upp läggs ett lager sand och det är där som uttrarna ska passera. Den nya strandremsan blir cirka 40 centimeter bred.

Enligt Fredrik Hasselström kostar utterpassagen under E22 mellan 200 000 och 300 000 kronor att bygga, skriver Sydöstran.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser