Utreds för olagliga kameror

Norrtälje (JJ) När polis och miljöutredare skulle undersöka ett misstänkt jaktbrott hittade de flera olagliga åtelkameror. Nu utreds en person för att ha satt upp kamerorna.

I början av april sköts ett lodjur utan tillstånd i trakten kring Rånäs. Någon har efter dödandet försökt elda upp kroppen. När polis och miljöutredare kom för att söka av området kring brottsplatsen hittade de fyra åtelkameror som saknar tillstånd från länsstyrelsen.

– Man ska kunna röra sig i naturen utan att bli filmad, säger miljöåklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund. Schoultz utreder både åtelkamerorna och fallet med det skjutna lodjuret.

I fallet med åtelkamerorna misstänks nu en person om brott mot kameraövervakningslagen och hen har tilldelats en offentlig försvarare. I fallet med lodjuret finns fortfarande ingen misstänkt.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser