Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Foto: Per Jonson

Under mängder av år har Svenska Grythundklubben slagits för att få behålla sina grytanlagstest med levande grävling. Nu hotas grythundklubbens grytanlagstest med levande grävling återigen, detta trots att grävling och hund aldrig fysiskt möts i konstgrytet.

Regeringen har tidigare gjort ett undantag för denna verksamhet och ytterligare utredningar ska göras.

Vildsvinshägn synas

Även verksamheten i vildsvinshägn med anlagstester på hundar är oviss i framtiden. Detta trots att vi har certifierade hägn i landet. Dessutom är det oerhört viktigt att vi kan anlagstesta våra hundar för att även i framtiden kunna sortera bort olämpliga hundar. Vilket också kan betraktas som ett djurskydd där vi undviker att jaga med olämpliga hundar som utsätter sig för onödig skaderisk. Några förbud har jag dock svårt att se, men det är inte uteslutet att regelverket av ren klåfingrighet kan komma att ändras.

Detta gäller vid all form av jakt där anlagstester är att rekommendera.

Men det kan vara förödande att ändra regler för ändrandets skull. Vi får aldrig glömma bort syftet med anlagstester, nämligen att skapa fungerande jakthundar som jagar på ett etiskt sätt.

Välkommet

Att med jämna mellanrum se över djurskyddslagen är sunt och välkommet. Vi jägare är tämligen överens om att jakten ska bedrivas på ett försvarbart sätt både biologiskt och etiskt. Något vi i Norden är mycket duktiga på.

Detta är inte minst viktigt då olika, så kallade, djurvärnarorganisationer både med terror, sabotage och påhittade historier försöker stoppa delar av jakten.

Utsättning av vilt

Mycket talar också för att utsättning av vilt kommer att regleras. Man vill att en förutsättning för att till exempel få sätta ut fältfågel och änder endast får ske om biotopen och livsbetingelserna är goda.

Man vill också att utsättningar endast får göras i områden där viltarten funnits tidigare eller finns oavsett hur lämpliga livsbetingelserna är.

Var allt detta landar är ovisst, men ändringar kommer det att bli även om det inte blir till det bättre i praktiken varken för djur eller för  jaktutövningen.

 

 

 

 

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser