Utredare ser över älgjaktsystemet

- Det är med stor glädje jag kan konstatera att ministern förhoppningsvis redan innan jul kommer att tillsätta en utredare som ska se över den befintliga älgadministrationen, säger Hans Stenberg (s) i ett pressmeddelande efter att ha fått svar från jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist på sin fråga om älgjaktssystemet.

Förra veckan ställde riksdagsledamot Hans Stenberg (s) en fråga till jordbruksministern angående nytt system för älgjakten. Syftet var att ta reda på vad ministern avser att vidta för att vi ska få ett nytt älgförvaltningssystem som tar bättre hänsyn till biologiska fakta än dagens system.
-Det finns skäl att analysera nu gällande älgförvaltning med syfte att se över om förändringar behövs för att åstadkomma en livskraftig stam av hög kvalitet i långsiktig balans med betesresurserna.
-Det är min förhoppning att regeringen redan före jul kan fatta beslut om ett direktiv med uppdrag till en särskild utredare att se över det nuvarande älgförvaltningssystemet,
skriver jordbruksministern i svaret.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser