Utplantering av varg kan göras redan i vinter!

Just nu pågår sammanställning av årets vargjakt som i stort sett är avslutad. En varg återstår i Örebro län. Och vargforskare Olof Liberg är nöjd med jakten.

De skjutna vargarna undersöks nu på SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt). Här undersöks DNA för att se varifrån de härstammar. Man undersöker också vilken föda vargarna livnärt sig på sista tiden, samt kroppsfett och eventuella skador.

Veterinärerna söker också efter defekter som kan vara inavelsrelaterade.

– Vi tror att cirka 10 procent av den svenska vargstammen lider av inavelsdefekter, säger vargforskare Olof Liberg, till Värmlands Folkblad.

Liberg tycker också att varjakten i stort skötts bra. Han anser dock att antalet påskjutningar varit lite för många. Men berömmer samtidigt att eftersöksarbetet varit bra.

Licensjakten har kopplats ihop med inplantering av varg. Och det kan bli aktuellt redan i vinter om något lämpligt djur dyker upp. Och det kan bli snabba beslut.

– Först kommer länsstyrelsens vargspårare i aktuellt län att leta spillning eller annat som man kan DNA-testa. Visar det sig att det är en invandrare öster­ifrån får Naturvårdsverket ta ställning till hur man ska göra.

– I det läget tror jag att vargens eget uppförande kommer att spela in. Ger den sig på renar kommer det snart en ansökan om skyddsjakt. Då har man att välja mellan att skjuta den och flytta den. Jag tror knappast man väljer att skjuta, med tanke på det beslut om flyttning som finns, förklarar Lidberg.

– Om vargen däremot håller sig lugn, låter bli renarna och i stället traskar på neråt så kommer man sannolikt att avvakta utvecklingen. En flyttning till Tiveden eller i trakterna av Mälardalen kan bli aktuell.

Acceptansen för en flyttning blir ett problem som både LRF och Svenska Jägareförbundet ska hantera.
De båda förbunden har lovat Naturvårdsverket detta i samband med att det togs beslut om licensjakt.

10 kommentarer

 • Nämn en politiker
  Hitta en politiker i Värmland och Dalarna som säger rakt ut att varg SKA inplanteras.

  Speciellt centerpartisten från värmland som satt i morgonsoffan på tv4 häromdagen.

 • -Östra!
  Mälardalen Östra hoppas jag blir slutstationen! Stockholm med omnejd.Nacka reservatet,Hellasgårdens friluftsområde eller Djurgården.Perfekta platser med mycke mat och ortsbefolkning som VILL ha varg!

 • flyttning
  har skåne,blekinge,halland,småland,östergötland södermanland och uppland någon varg?

 • varg
  Det är ju ett varg par i kring riala (Stocholm)läste jag här på jj dom behöver nog en kommpis med utlänskt påbrå. Inte så långt från stan men han kan känna statspulsen iaf. släpp han ej norr ut då få han nog lappsjuka……….

 • Nej
  Nej, självklart ska ingen varg flyttas in i Sverige. De vargar som finns främst i Värmland och Dalarna har kommit dit av egen kraft.
  Då kan säkert nya vargar också ta sig dit på egen hand.

 • Karantän
  Om vi ska importera varg så måste den väl i karantän först i ett antal månader? Sedan kan man undra varför vargen vart mer eller mindre utrotad en gång.

 • jaha
  kul med lite nya feta fina avmaskade vaccinerade ryssvargar, det är bara att lyfta på hatten och tacka våra nya vargkramare som genom att genomföra den sk vargjakten godkänt detta vansinne, smart tänkt

 • vargen
  flytta in vargar nej!! låt naturen sköta sig själv så brukar de ju låta när stdsborna talar!!

 • Direkt till parken
  Det är djurparkerna som börjar få problem med inavel!mycket svammel är det….

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser