Utplantering av varg kan göras redan i vinter!

Just nu pågår sammanställning av årets vargjakt som i stort sett är avslutad. En varg återstår i Örebro län. Och vargforskare Olof Liberg är nöjd med jakten.

De skjutna vargarna undersöks nu på SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt). Här undersöks DNA för att se varifrån de härstammar. Man undersöker också vilken föda vargarna livnärt sig på sista tiden, samt kroppsfett och eventuella skador.

Veterinärerna söker också efter defekter som kan vara inavelsrelaterade.

– Vi tror att cirka 10 procent av den svenska vargstammen lider av inavelsdefekter, säger vargforskare Olof Liberg, till Värmlands Folkblad.

Liberg tycker också att varjakten i stort skötts bra. Han anser dock att antalet påskjutningar varit lite för många. Men berömmer samtidigt att eftersöksarbetet varit bra.

Licensjakten har kopplats ihop med inplantering av varg. Och det kan bli aktuellt redan i vinter om något lämpligt djur dyker upp. Och det kan bli snabba beslut.

– Först kommer länsstyrelsens vargspårare i aktuellt län att leta spillning eller annat som man kan DNA-testa. Visar det sig att det är en invandrare öster­ifrån får Naturvårdsverket ta ställning till hur man ska göra.

– I det läget tror jag att vargens eget uppförande kommer att spela in. Ger den sig på renar kommer det snart en ansökan om skyddsjakt. Då har man att välja mellan att skjuta den och flytta den. Jag tror knappast man väljer att skjuta, med tanke på det beslut om flyttning som finns, förklarar Lidberg.

– Om vargen däremot håller sig lugn, låter bli renarna och i stället traskar på neråt så kommer man sannolikt att avvakta utvecklingen. En flyttning till Tiveden eller i trakterna av Mälardalen kan bli aktuell.

Acceptansen för en flyttning blir ett problem som både LRF och Svenska Jägareförbundet ska hantera.
De båda förbunden har lovat Naturvårdsverket detta i samband med att det togs beslut om licensjakt.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser