Utökad skyddsjakt på varg ska utredas

Stockholm (JJ) Regeringen vill veta om möjligheterna till skyddsjakt på varg kan utökas. Naturvårdsverket får uppdraget att utreda om det exempelvis är möjligt att skjuta vargar som kommer nära tamdjur.

Naturvårdsverket ska undersöka om möjligheter till utökad skyddsjakt på varg. Foto: Istock

Regeringen fattade sitt beslut den 25 juni och direktivet till Naturvårdsverket är ”Uppdrag att se över skyddsjakt efter varg och föreslå nya regler för skyddsjakt.”

Dokumentet från regeringen är daterat den 25 juni, alltså en vecka efter att EU-kommissionen återigen varnade Sverige för att licensjakt på varg inte är tillåtet enligt EU:s art- och habitatdirektiv.

Lantbruksminister Bucht skriver i brevet att : Naturvårdsverket ska undersöka hur skyddsjakten i Sverige kan utvecklas för att möta de behov som i dag finns givet den ökade vargtätheten i vissa områden där detta kan skapa problem för viss djurhållning och där det inte finns någon annan lämplig lösning.

I uppdraget ingår att beskriva om hög vargtäthet i visst område innebär en ökad risk för allvarlig skada på tamdjur och i så fall föreslå hur det ska hanteras. I uppdraget ingår dessutom att beskriva om och i så fall i vilken utsträckning skyddsjakt kan användas för jakt efter andra individer i en flock än den individ som orsakat skada.

Landsbygdsministern vill också veta om det är möjligt att skjuta varg som kommer nära och hotar tamdjur. Han vill att en utökning av paragraf 28 utreds.

”Även möjligheten att, som ett komplement till nuvarande reglering i 28 § jaktförordningen om skyddsjakt på enskilds initiativ, tillåta skyddsjakt inom ett förutbestämt avstånd från hotade tamdjur ska undersökas”, uppger Jakt och Jägare att minister Sven-Erik Bucht skriver i sitt direktiv till Naturvårdsverket.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser