Utländska vargar kan föra in dvärgbandmask

Det finns en risk att de östeuropeiska vargarna som regeringen vill föra in i landet kan bära på dvärgbandmask. Det är veterinären Hans Boström i Bergslagen som slagit larm och Naturvårdsverket vill nu titta noga på problemet.

Om dvärgbandmasken sprids till människan kan det utvecklas en cysta, om den spricker kan den orsaka stor skada i bland annat levern.

Det är Hans Boström som har ansvaret för märkningen av alla vargar i Sverige, det gör han på uppdrag av forskningsstationen Grimsö. Nu har han slagit larm till myndigheterna om riskerna med dvärgbandmasken. 
-Den största risken för en människa är om ens privata hund har den och då kan den smitta till människan, säger Hans Boström till SVT Tvärsnytt.

Hundens dvärgbandmask är redan spridd till vargarna i delar av östra Europa. Och det är just därifrån som regeringen planerar att hämta 20 vargar för att flytta till Sverige.

Det är Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, som har i uppgift att bedöma riskerna för att smittan förs in i landet. 
-Finns det risk så kan jag inte tänka mig att någon vill plocka in den. Det är viktigt att vi gör en ordentlig koll på det här, säger Carl Hård af Segerstad på SVA.

Men i Galvenreviret i Hälsingland finns det redan en varg som invandrat från Ryssland, den vargen kan bära på dvärgbandmask. 

Därför har Naturvårdsverket gett Statens Veterinärmedicinska anstalt i uppdrag att ta reda på om den vargen bär på masken. 
På SVA tar man dock det hela med lugn. 
-Hade det varit en risk så anser jag att vi borde ha hittat den redan, säger Carl Hård af Segerstad.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser