Utländska vargar kan föra in dvärgbandmask

Det finns en risk att de östeuropeiska vargarna som regeringen vill föra in i landet kan bära på dvärgbandmask. Det är veterinären Hans Boström i Bergslagen som slagit larm och Naturvårdsverket vill nu titta noga på problemet.

Om dvärgbandmasken sprids till människan kan det utvecklas en cysta, om den spricker kan den orsaka stor skada i bland annat levern.

Det är Hans Boström som har ansvaret för märkningen av alla vargar i Sverige, det gör han på uppdrag av forskningsstationen Grimsö. Nu har han slagit larm till myndigheterna om riskerna med dvärgbandmasken. 
-Den största risken för en människa är om ens privata hund har den och då kan den smitta till människan, säger Hans Boström till SVT Tvärsnytt.

Hundens dvärgbandmask är redan spridd till vargarna i delar av östra Europa. Och det är just därifrån som regeringen planerar att hämta 20 vargar för att flytta till Sverige.

Det är Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, som har i uppgift att bedöma riskerna för att smittan förs in i landet. 
-Finns det risk så kan jag inte tänka mig att någon vill plocka in den. Det är viktigt att vi gör en ordentlig koll på det här, säger Carl Hård af Segerstad på SVA.

Men i Galvenreviret i Hälsingland finns det redan en varg som invandrat från Ryssland, den vargen kan bära på dvärgbandmask. 

Därför har Naturvårdsverket gett Statens Veterinärmedicinska anstalt i uppdrag att ta reda på om den vargen bär på masken. 
På SVA tar man dock det hela med lugn. 
-Hade det varit en risk så anser jag att vi borde ha hittat den redan, säger Carl Hård af Segerstad.

1 kommentar

  • Dvärgbandmask?
    Detta ringa argument kommer knappast bita på några vargkramare…

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser