Utdragaren bytt – nu funkar Johans Blaser R8

Västerås (JJ) Nu verkar Johan Rydbergs 35 000-kronors bössa fungera. Det krävdes byte av både fjäder och utdragare för att Blasern skulle börja kasta ut tomhylsorna.

Johan Rydbergs Blaser R8 började funka när den fick en annan utdragare. Foto: Mikael Moilanen

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan om Johan Rydberg i Västerås som köpt en Blaser R8 i kalibern 9,3 x 62, för att ha ett pålitligt vapen på vildsvinsjakt och björnjakt utomlands.

Men bössan funkade inte. Det började med att den inte slängde ut tomhylsorna när Johan sköt med Sakos ammunition.

När Jaktjournalens utsände träffade Johan hos vapenhandlaren, slutade geväret också att kasta ut Normahylsor som tidigare skjutits i den.

Hos generalagenten, Normark, trodde man att det berodde på en felaktig fjäder, i kombination med att Sako gjort om sina hylsor.

– Vi fick ny fjäder och det funkade inte i alla fall. Till slut tog handlaren en annan utdragare, från en ett år gammal bössa som han hade på väggen. Då fungerade det och min Blaser kastade ut både Sakos och Normas hylsor, berättar Johan Rydberg.

Funkar med ny utdragare

Normarks servicepersonal skickade en ny utdragare och i nuläget verkar Johans vapen funka som det ska.

– Just nu är pipan på gängning för ljuddämpare, men när det är färdigt ska jag testa ordentligt, säger han.

Normarks divisionschef för jakt, Niclas Persson, tror att felet trots allt berodde på fjädern, i kombination med att Sako ändrat svarvningen av sina hylsor.

– Det konstiga var att vapnet sköt med allt utom Sakos ammunition. Sedan blev det bytt fjäder och då fungerade det inte med någon ammunition, säger Niclas Persson.

Han tror att fjädern antingen var dålig eller att den monterades fel.

– På de vapen vi haft de här problemen har vi bytt fjädrar och då har de fungerat, så långt jag är informerad, säger Niclas Persson.

Men sedan skickade er serviceavdelning en ny utdragare och då fungerade bössan igen. Har ni inte bytt utdragare på andra Blaser R8?

– Nej, inte vad jag servicekillarna sagt till mig, och de brukar de tala om per omgående, svarar Niclas Persson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser