Utan tjuvjakt 1 000 vargar

GRIMSÖ (JJ). En ny forskningsstudie visar tjuvjaktens påverkan på den svenska vargstammen. Forskarna uppskattar att den svenska vargstammen hade överstigit 1 000 djur om det inte vore för tjuvjägarna.

Resultaten publiceras i tidskriften Proceedings of the Royal Society och är den första studien som kollar på vad tjuvjakten haft för konsekvenser. Ett sådant forskningsgrepp är svårt att ta eftersom det är en aktivitet som inte pågår offentligt utan i det dolda.

Man har bland annat tittat närmare på de fall där sändarförsedda vargar försvunnit spårlöst. En av forskarna, Guillaume Chapron, vid Grimsö forskningsstation utanför Lindesberg, säger till TT att ”Vi har inte kunnat finna någon annan orsak till dödligheten”.

Forskarna har tittat på en tolvårsperiod mellan 1998 och 2009 och kommit fram till att tjuvjakten står för 51 procent av alla dödade vargar.

Forskarna är säkra på att samma tendens finns bland våra andra rovdjur såsom lodjur och järv. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser