Utan tjuvjakt 1 000 vargar

GRIMSÖ (JJ). En ny forskningsstudie visar tjuvjaktens påverkan på den svenska vargstammen. Forskarna uppskattar att den svenska vargstammen hade överstigit 1 000 djur om det inte vore för tjuvjägarna.

Resultaten publiceras i tidskriften Proceedings of the Royal Society och är den första studien som kollar på vad tjuvjakten haft för konsekvenser. Ett sådant forskningsgrepp är svårt att ta eftersom det är en aktivitet som inte pågår offentligt utan i det dolda.

Man har bland annat tittat närmare på de fall där sändarförsedda vargar försvunnit spårlöst. En av forskarna, Guillaume Chapron, vid Grimsö forskningsstation utanför Lindesberg, säger till TT att ”Vi har inte kunnat finna någon annan orsak till dödligheten”.

Forskarna har tittat på en tolvårsperiod mellan 1998 och 2009 och kommit fram till att tjuvjakten står för 51 procent av alla dödade vargar.

Forskarna är säkra på att samma tendens finns bland våra andra rovdjur såsom lodjur och järv. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser