”Urusel förvaltning” – riksjaktvårdskonsulenten kritisk till Regeringens beslut

Östermalma (JJ) Förra veckan kom Näringsdepartementets besked om kraftigt utvidgad möjlighet till jakt på både dov- och kronkalvar. Beslutet möjliggör skyddsjakt på eget initiativ, väl tilltaget i tid, både innan och efter ordinarie jakttid. Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent är upprörd över tilltaget.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tycker att Regeringens beslut om skyddsjakt på dov- och kronkalvar är överilat. Arkivfoto: Per Jonson

– Det här är urusel förvaltning, och jag tror det snarare får motsatt effekt och en växande stam. Jägare kommer helt enkelt hålla igen för att säkra upp det som grannen kan tänkas skjuta utanför ordinarie jakttid. Den här beslutet kommer skapa stora motsättningar, säger han.

Enligt Daniel Ligné var Svenska Jägareförbundet kritiska till förslaget när det var ute på remiss och han överraskades ordentligt när pressmeddelande från Näringsdepartementet damp ner i slutet av förra veckan.

– Det kom som en blixt från klar himmel och jag tror det är ett försök att lugna LRF. Nu tar Regeringen i så de spricker och klumpar i hop dovvilt och kronvilt trots att det rör sig om två helt skilda arter med olika beteenden och biologi.

Det som provocerar Daniel Ligné mest är att beslutet inte bygger på etablerad kunskap. Han exemplifierar bland annat med problemet att skjuta kronkalvar i mars/april, eller dovkalvar i augusti.

– En stor kronkalv är större än en liten hind i mars. I augusti diar dovkalven hinden fortfarande och bidrar knappast till betesskador.

Än så länge finns ingen förordningstext skriven som tydliggör hur skyddsjakten ska bedrivas mer specifikt.

– Skyddsjakt ska vara ett instrument för att ta bort enskilda individer med ett oacceptabelt beteende. Det här är rent ut sagt dålig förvaltning.

Läs artikeln om beslutet om utökad skyddsjakt här>>

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser