”Urusel förvaltning” – riksjaktvårdskonsulenten kritisk till Regeringens beslut

Östermalma (JJ) Förra veckan kom Näringsdepartementets besked om kraftigt utvidgad möjlighet till jakt på både dov- och kronkalvar. Beslutet möjliggör skyddsjakt på eget initiativ, väl tilltaget i tid, både innan och efter ordinarie jakttid. Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent är upprörd över tilltaget.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tycker att Regeringens beslut om skyddsjakt på dov- och kronkalvar är överilat. Arkivfoto: Per Jonson

– Det här är urusel förvaltning, och jag tror det snarare får motsatt effekt och en växande stam. Jägare kommer helt enkelt hålla igen för att säkra upp det som grannen kan tänkas skjuta utanför ordinarie jakttid. Den här beslutet kommer skapa stora motsättningar, säger han.

Enligt Daniel Ligné var Svenska Jägareförbundet kritiska till förslaget när det var ute på remiss och han överraskades ordentligt när pressmeddelande från Näringsdepartementet damp ner i slutet av förra veckan.

– Det kom som en blixt från klar himmel och jag tror det är ett försök att lugna LRF. Nu tar Regeringen i så de spricker och klumpar i hop dovvilt och kronvilt trots att det rör sig om två helt skilda arter med olika beteenden och biologi.

Det som provocerar Daniel Ligné mest är att beslutet inte bygger på etablerad kunskap. Han exemplifierar bland annat med problemet att skjuta kronkalvar i mars/april, eller dovkalvar i augusti.

– En stor kronkalv är större än en liten hind i mars. I augusti diar dovkalven hinden fortfarande och bidrar knappast till betesskador.

Än så länge finns ingen förordningstext skriven som tydliggör hur skyddsjakten ska bedrivas mer specifikt.

– Skyddsjakt ska vara ett instrument för att ta bort enskilda individer med ett oacceptabelt beteende. Det här är rent ut sagt dålig förvaltning.

Läs artikeln om beslutet om utökad skyddsjakt här>>

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser