Urak fixade björnen i Borgafjäll

Borgafjäll (JJ) I går kväll såg Lars Vikström, Risbäck i Västerbotten, en björn när han var ute och spanade inför dagens björnjaktspremiär. I morse släppte Robert Salomonsson sin rutinerade björnhund Urak i området, sedan var jakten igång.
Morgonens björnjaktsgäng utanför Borgafjäll sköt björnen mycket tack vare Urak. Fr v skytten Mats Edman, Lars Vikström, Agnetha Skoglund och Robert Salomonsson med sin Urak.

– Lars Vikström ringde mig igår kväll vid 20.30-tiden då han sett en björn. Eftersom jag inte hade något annat uppslag åkte vi dit tidigt i morse, berättar Robert Salomonsson, Borgafjäll.

Robert tog sin rutinerade björnhund, Urak i band, och spårade.
– Eter en stund släppte jag Urak och han drog iväg, cirka 1,5-2 km bort blev det ståndskall. Då släppte jag även på Pelton, men när han kom fram gick björnen lös och drog upp mot fjället. Men björnen lugnade sig och vände tillbaka i sitt eget bakspår, berättar Robert.

– Jag och Mats Edman, Granån, Ånäset, sprang en bit för att möta björnen. Och vi hörde hur hundarna skällde ett långsamt gångstånd och till slut fick Mats skottchans och fällde björnen med ett  bra skott på 100 meter, rapporterar Robert.

Björnen var en hane på uppskattningsvis cirka 130-140 kg.

– Det var min första björn, en upplevelse, säger Mats över en skrapig mobiltelefon.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser