Urak fixade björnen i Borgafjäll

Borgafjäll (JJ) I går kväll såg Lars Vikström, Risbäck i Västerbotten, en björn när han var ute och spanade inför dagens björnjaktspremiär. I morse släppte Robert Salomonsson sin rutinerade björnhund Urak i området, sedan var jakten igång.
Morgonens björnjaktsgäng utanför Borgafjäll sköt björnen mycket tack vare Urak. Fr v skytten Mats Edman, Lars Vikström, Agnetha Skoglund och Robert Salomonsson med sin Urak.

– Lars Vikström ringde mig igår kväll vid 20.30-tiden då han sett en björn. Eftersom jag inte hade något annat uppslag åkte vi dit tidigt i morse, berättar Robert Salomonsson, Borgafjäll.

Robert tog sin rutinerade björnhund, Urak i band, och spårade.
– Eter en stund släppte jag Urak och han drog iväg, cirka 1,5-2 km bort blev det ståndskall. Då släppte jag även på Pelton, men när han kom fram gick björnen lös och drog upp mot fjället. Men björnen lugnade sig och vände tillbaka i sitt eget bakspår, berättar Robert.

– Jag och Mats Edman, Granån, Ånäset, sprang en bit för att möta björnen. Och vi hörde hur hundarna skällde ett långsamt gångstånd och till slut fick Mats skottchans och fällde björnen med ett  bra skott på 100 meter, rapporterar Robert.

Björnen var en hane på uppskattningsvis cirka 130-140 kg.

– Det var min första björn, en upplevelse, säger Mats över en skrapig mobiltelefon.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser