Upptäckta vargspår räddade jämthund

Fagersta (JJ) En hundförare upptäckte misstänkta vargspår vid såten där hans jämthund skulle släppas. Det räddade sannolikt livet på hunden.

Fagerstajägaren upptäckte knappt förnimbara vargspår vid såten där hunden skulle släppas. Arkivbild: Istock

Jaktlaget var ute jakt dagen före nyårsaftonen söder om Fagersta och hundföraren spårade av runt platsen där hans skulle släppa sin jämthund.

Plötsligt såg han spår som knappt var synliga i det tunna skiktet av nysnö.

Visade sig för hela passkedjan

– Det var bara lätt pudersnö men jag såg att det var avtryck av tassar. De ledde rakt in området vi skulle jaga, berättar jägaren.

Han meddelade jaktkompisarna att han inte vågade släppa hunden. Det visade sig vara ett helt rätt beslut.

– I såten efter, som vi motade av, kom vargen ut och sprang förbi hela passkedjan och visade sig, berättar jägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser