Uppskattningsvis 900 björnar i Norrbottens län

NORRBOTTENS LÄN(JJ). Björnstammen i Norrbottens län uppskattas till omkring 900 djur. Siffran är dock osäker och Jonas Kindberg, vid Sveriges lantbruksuniversitet, hoppas att den spillningsinventering som nu genomförs ska bidra till att kunna få fram en mer exakt siffra.

–  Vi har gjort en uppskattning av björnstammen i Norrbotten som bygger på vad vi vet om sambandet och observationer i Västerbotten, och då har vi uppskattat björnstammen i Norrbotten till 900 björnar. Men vi är ganska osäkra på siffrorna. Men den spillningsinventering som nu genomförs hoppas vi ska bli ett litet facit på hur många det finns, säger Jonas Kindberg till Sveriges Radio P4 Norrbotten. 

Han har presenterat en avhandling som handlar om utbredningen av björnstammen. 
Och i avhandlingen lyfter han fram vikten av jägarnas observationer av björn under älgjakten. Kindberg menar att det dessa observationer fungerar bra som en mätare på antalet djur i ett område.
Dessa observationer och inventeringen ska tillsamman kunna ge en mer exakt siffra på stammens storlek.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser