Uppskattningsvis 900 björnar i Norrbottens län

NORRBOTTENS LÄN(JJ). Björnstammen i Norrbottens län uppskattas till omkring 900 djur. Siffran är dock osäker och Jonas Kindberg, vid Sveriges lantbruksuniversitet, hoppas att den spillningsinventering som nu genomförs ska bidra till att kunna få fram en mer exakt siffra.

–  Vi har gjort en uppskattning av björnstammen i Norrbotten som bygger på vad vi vet om sambandet och observationer i Västerbotten, och då har vi uppskattat björnstammen i Norrbotten till 900 björnar. Men vi är ganska osäkra på siffrorna. Men den spillningsinventering som nu genomförs hoppas vi ska bli ett litet facit på hur många det finns, säger Jonas Kindberg till Sveriges Radio P4 Norrbotten. 

Han har presenterat en avhandling som handlar om utbredningen av björnstammen. 
Och i avhandlingen lyfter han fram vikten av jägarnas observationer av björn under älgjakten. Kindberg menar att det dessa observationer fungerar bra som en mätare på antalet djur i ett område.
Dessa observationer och inventeringen ska tillsamman kunna ge en mer exakt siffra på stammens storlek.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser