Uppsalajägare missnöjda

Uppsala (JJ) Under mars ska femton lodjur - den högsta kvoten hittills - skjutas av i Uppsala län. Men jägarna i länet vill skjuta fler djur.

Enligt länsstyrelsen finns det cirka 150 lodjur i länet. Antalet föryngringar det senaste året uppskattas till runt 30.
Samtidigt som fler lodjur än någonsin tidigare ska skjutas av, är det uttalade målet att stärka just djurens expansion i sydlig riktning. Det är Naturvårdsverket som beslutar om tilldelningen efter förslag från länsstyrelsen.
Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen säger till Uppsala Nya Tidning att tilldelningen bygger på de uppgifter man får från rovdjursforskarna på Grimsö forskningsstation, som visar på en kraftig ökning av antalet lodjur och deras spridningsområde.
Jägareförbundet i Uppsala län långtifrån ville få en tilldelning på 40 lodjur. Enligt Jägarnas beräkningar tar ett lodjur ett rådjur i veckan. För Uppsala län innebär det 8 000-10 000 rådjur varje år.
Lodjursjakten börjar den 1 mars och pågår en månad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser