Upprorsstämning bland dalajägare

Orsa (JJ) Samma dag som den kände älghunduppfödaren Roland Fridh fick sin jämthund Tass riven av en varg var jordbruksministern Ann-Christin Nykvist på besök i länet för att diskutera rovdjursfrågor med representanter för jägarna och turismen. Jägarnas försök att komma till tals med ministern misslyckades eftersom hon valde att smita från en spontan demonstration.

Jägarna i Orsatrakten ville komma i kontakt med jordbruksministern för att öga mot öga tala om för henne vilket elände vargarna ställer till med.
På kort tid samlades ett 50-tal jägare och blockerade vägen till Orsa björnpark där jordbruksministern fanns.
Mitt på vägen placerades resterna av den vargrivna hunden Tess. Önskemålet var att jordbruksministern skulle få se vad vargarna gör med jakthundar och andra tamdjur.
Ministern fick tydligen veta vad som var på väg att ske och valde en annan väg för att undvika en konfrontation med jägarna. Jägarna informerades av polisen att ministern valt en annan väg från Orsa Grönklitt…
Den allmänna uppfattningen bland jägarna på platsen var att jordbruksministern uppträtt fegt när hon inte vågade stanna och se vad statens vilt ställer till med bland tamdjuren i glesbygden. (På bilden ses Roland Frid med sin rivna jämthund och Nisse Björklund ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.)

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser