Upprorsstämning bland dalajägare

Orsa (JJ) Samma dag som den kände älghunduppfödaren Roland Fridh fick sin jämthund Tass riven av en varg var jordbruksministern Ann-Christin Nykvist på besök i länet för att diskutera rovdjursfrågor med representanter för jägarna och turismen. Jägarnas försök att komma till tals med ministern misslyckades eftersom hon valde att smita från en spontan demonstration.

Jägarna i Orsatrakten ville komma i kontakt med jordbruksministern för att öga mot öga tala om för henne vilket elände vargarna ställer till med.
På kort tid samlades ett 50-tal jägare och blockerade vägen till Orsa björnpark där jordbruksministern fanns.
Mitt på vägen placerades resterna av den vargrivna hunden Tess. Önskemålet var att jordbruksministern skulle få se vad vargarna gör med jakthundar och andra tamdjur.
Ministern fick tydligen veta vad som var på väg att ske och valde en annan väg för att undvika en konfrontation med jägarna. Jägarna informerades av polisen att ministern valt en annan väg från Orsa Grönklitt…
Den allmänna uppfattningen bland jägarna på platsen var att jordbruksministern uppträtt fegt när hon inte vågade stanna och se vad statens vilt ställer till med bland tamdjuren i glesbygden. (På bilden ses Roland Frid med sin rivna jämthund och Nisse Björklund ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.)

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser