Uppmärksammar bilister på risken för viltolyckor

HELSINGBORG(JJ). Nationella Viltolycksrådet uppmanar bilister att tänka extra på risken för viltolyckor under den här tiden på året. — Det är väldigt mycket vilt som rör sig uppe i det området så här års. Där sker i alla fall en fyra fem viltolyckor varje år, berättar Peter Skantz som är samordnare på Nationella Viltolycksrådet, NVR, för Helsingborgs Dagblad.

Under måndagskvällen skedde exempelvis en tragisk olycka där en man omkom efter att ha krockat med en älg efter väg 111.

NVR är det nationella samarbetsorganet som arbetar med frågor som rör problematiken kring viltolyckor.
Årligen sker det omkring 140 viltolyckor bara i Helsingborgs kommun.
— Det är nu det är som mest rörelsen bland djuren. Sedan mattas det av. Det går väldigt mycket i perioder, säger Peter Skantz.

De perioder där risken är störst för viltolyckor är under våren, då ungdjuren stöts bort från mödrarna, samt under hösten och vintern då djuren har det svårare att finna föda.
Sedan gäller det som vanligt att vara ännu mer observant under gryning och skymning.
Det här rapporterar Helsingborgs Dagblad.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser