Uppmärksammar bilister på risken för viltolyckor

HELSINGBORG(JJ). Nationella Viltolycksrådet uppmanar bilister att tänka extra på risken för viltolyckor under den här tiden på året. — Det är väldigt mycket vilt som rör sig uppe i det området så här års. Där sker i alla fall en fyra fem viltolyckor varje år, berättar Peter Skantz som är samordnare på Nationella Viltolycksrådet, NVR, för Helsingborgs Dagblad.

Under måndagskvällen skedde exempelvis en tragisk olycka där en man omkom efter att ha krockat med en älg efter väg 111.

NVR är det nationella samarbetsorganet som arbetar med frågor som rör problematiken kring viltolyckor.
Årligen sker det omkring 140 viltolyckor bara i Helsingborgs kommun.
— Det är nu det är som mest rörelsen bland djuren. Sedan mattas det av. Det går väldigt mycket i perioder, säger Peter Skantz.

De perioder där risken är störst för viltolyckor är under våren, då ungdjuren stöts bort från mödrarna, samt under hösten och vintern då djuren har det svårare att finna föda.
Sedan gäller det som vanligt att vara ännu mer observant under gryning och skymning.
Det här rapporterar Helsingborgs Dagblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser