Uppmaning om att inte mata vildsvinen i Dala-Floda

DALA-FLODA(JJ). Jan Perjons uppmanar folk att inte mata vildsvinen som setts i Mossel i Dala-Floda. - När jag pratar med jägare från södra Sverige blir de helt förbluffade när de hör att folk matar vildsvinen vid exempelvis Älgberget, säger Jan Perjons, viltinformatör och vargspårare, till Dala-Demokraten.

Två vildsvin sågs under helgen i Dala-Floda. Det ena vildsvinet sågs på gårdstomter på Risholn i Mossel, troligen var det samma galt som efteråt observerades i Mossels fäbodar.

– Vildsvinen håller på att få en omfattande spridning. De är dessvärre ganska tama, vilket beror på att folk matar dem. Vissa går till och med ut ur bilarna och handmatar och klappar vildsvinen, berättar Jan Perjons.
Det här gör att det är svårt att skrämma bort vildsvinen från bebyggelsen.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser