Uppmaning om att inte mata vildsvinen i Dala-Floda

DALA-FLODA(JJ). Jan Perjons uppmanar folk att inte mata vildsvinen som setts i Mossel i Dala-Floda. - När jag pratar med jägare från södra Sverige blir de helt förbluffade när de hör att folk matar vildsvinen vid exempelvis Älgberget, säger Jan Perjons, viltinformatör och vargspårare, till Dala-Demokraten.

Två vildsvin sågs under helgen i Dala-Floda. Det ena vildsvinet sågs på gårdstomter på Risholn i Mossel, troligen var det samma galt som efteråt observerades i Mossels fäbodar.

– Vildsvinen håller på att få en omfattande spridning. De är dessvärre ganska tama, vilket beror på att folk matar dem. Vissa går till och med ut ur bilarna och handmatar och klappar vildsvinen, berättar Jan Perjons.
Det här gör att det är svårt att skrämma bort vildsvinen från bebyggelsen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser