Uppdateras: Åtta vargar är nu skjutna

Värmland (JJ) Licensjakten på varg startades upp nu på morgonen i Värmland och Örebro. Nu har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna, sju är fällda och en är påskjuten.

Klockan 17.19 har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna. Fem i Värmland och tre i Örebro län. Fyra av de fem vargarna i Värmland har fällts i Gårdsjöreviret. En har har fällts i Kläggenreviret.

I Örebro län har hittills en varg rapporterats skjuten i Norareviret. Ytterligare två vargar har skjutits precis i gränstrakterna mellan Norareviret och Mårdhyttan. Den ena var fortfarande inte funnen när Jaktjournalen kontaktade länsstyrelsens kontaktperson vid 17-tiden. Eftersök pågick.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen I Värmland hade under eftermiddagen inte fått in all information kring de skjutna vargarna i Värmland.

– Det jag vet är att de två först skjutna vargarna är ungvargar och att den fjärde var en varghanne, säger hon.

Enligt Maria Falkevik finns det en familjegrupp i Gårdsjöreviret. Hur många individer det rör sig om vet hon inte. Länsstyrelsen har inte heller tagit ställning till hur de ska agera om det visar sig finnas vargar kvar i de utpekade reviren när 24 vargar fällts i länet och eventuell jakttid kvarstår.

En fråga som i dagsläget förblir obesvarad är om raderandet av reviren är överordnat, avskjutningen av 24 vargar.

– Det får vi ta ställning till då. Eftersom vi inte vet hur många vargar det finns i varje revir, har vi utgått från en genomsnittlig gruppstorlek på sex vargar, säger hon.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser