Uppdateras: Åtta vargar är nu skjutna

Värmland (JJ) Licensjakten på varg startades upp nu på morgonen i Värmland och Örebro. Nu har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna, sju är fällda och en är påskjuten.

Klockan 17.19 har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna. Fem i Värmland och tre i Örebro län. Fyra av de fem vargarna i Värmland har fällts i Gårdsjöreviret. En har har fällts i Kläggenreviret.

I Örebro län har hittills en varg rapporterats skjuten i Norareviret. Ytterligare två vargar har skjutits precis i gränstrakterna mellan Norareviret och Mårdhyttan. Den ena var fortfarande inte funnen när Jaktjournalen kontaktade länsstyrelsens kontaktperson vid 17-tiden. Eftersök pågick.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen I Värmland hade under eftermiddagen inte fått in all information kring de skjutna vargarna i Värmland.

– Det jag vet är att de två först skjutna vargarna är ungvargar och att den fjärde var en varghanne, säger hon.

Enligt Maria Falkevik finns det en familjegrupp i Gårdsjöreviret. Hur många individer det rör sig om vet hon inte. Länsstyrelsen har inte heller tagit ställning till hur de ska agera om det visar sig finnas vargar kvar i de utpekade reviren när 24 vargar fällts i länet och eventuell jakttid kvarstår.

En fråga som i dagsläget förblir obesvarad är om raderandet av reviren är överordnat, avskjutningen av 24 vargar.

– Det får vi ta ställning till då. Eftersom vi inte vet hur många vargar det finns i varje revir, har vi utgått från en genomsnittlig gruppstorlek på sex vargar, säger hon.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser