Uppdaterad: Spännande björnjakt i Järpen

Järpen (JJ) Det har varit en mycket spännande björnjakt idag utanför Järpen. Efter flera timmars hundarbete och närkontakt med passkyttar kunde Robin Strömqvist, Ramsele, skjuta en björnhane.

Jakten har utspelat sig på Exklusive Adventures arrendemarker i Håckren utanför Järpen. Där Robin Strömqvist och Lars Andersson gudiat fem norska gäster.

– Redan igår hade vi tag på björn som tyvärr smet upp till fjälls för oss. Men vi har mycket björnskit på vägarna som vi sparkar bort och i morse hittade vi en färsk skit på en väg och jag släppte mina blandrashundar Buniak och Norma, berättar Robin.

Ganska snart fick hundarna ordning på spåret och efter en stund blev det gångstånd och ståndskall i perioder.

– Björnen tog samma väg som förra gången, men nu hade jag satt två postskyttar där. Och det blev ståndskall väldigt nära dem, en av norrmännen hade ståndskallet på 39 meter, berättar Robin.

Men björnen fick vittring av passkyttarna och sneddade upp mot fjället. Men Norma och Buniak ställde björnen igen och Robin lyckades springa och genskjuta.

– Jag såg björnen en gång på 20 meter men fick inget bra läge att skjuta. Sedan började björnen gå sakta och jag gick parallellt bredvid och försökte komma till skott. Plötsligt fick jag en chans och björnen gick omkull, men låg och sprattlade lite. Jag trodde att han var gången, men så kom hundarna och han gick upp igen.

– Han rundar en stor tall och får syn på mig och kom emot mig, jag kunde dock avsluta och då är avståndet kanske 10 meter. Det var en otroligt spännande jakt, alla passkyttar har varit nära, berättar Robin, som även sköt en björn andra jaktdagen hemma i Ramsele.

Uppdaterat 18.57: Björnen en hane vägde 191 kg!

Gästerna vid Exklusive Adventure i Järpen var alla nära att skjuta dagens björn. Från vänster; Torgeir Welve, Ove M Hatlestrand, Jan Hegre,  Axsel H Hembre, samt Paal Larsen. Skytten Robin Strömqvist håller i sina hundar Buniak och Norma.
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser