Uppdaterad: Spännande björnjakt i Järpen

Järpen (JJ) Det har varit en mycket spännande björnjakt idag utanför Järpen. Efter flera timmars hundarbete och närkontakt med passkyttar kunde Robin Strömqvist, Ramsele, skjuta en björnhane.

Jakten har utspelat sig på Exklusive Adventures arrendemarker i Håckren utanför Järpen. Där Robin Strömqvist och Lars Andersson gudiat fem norska gäster.

– Redan igår hade vi tag på björn som tyvärr smet upp till fjälls för oss. Men vi har mycket björnskit på vägarna som vi sparkar bort och i morse hittade vi en färsk skit på en väg och jag släppte mina blandrashundar Buniak och Norma, berättar Robin.

Ganska snart fick hundarna ordning på spåret och efter en stund blev det gångstånd och ståndskall i perioder.

– Björnen tog samma väg som förra gången, men nu hade jag satt två postskyttar där. Och det blev ståndskall väldigt nära dem, en av norrmännen hade ståndskallet på 39 meter, berättar Robin.

Men björnen fick vittring av passkyttarna och sneddade upp mot fjället. Men Norma och Buniak ställde björnen igen och Robin lyckades springa och genskjuta.

– Jag såg björnen en gång på 20 meter men fick inget bra läge att skjuta. Sedan började björnen gå sakta och jag gick parallellt bredvid och försökte komma till skott. Plötsligt fick jag en chans och björnen gick omkull, men låg och sprattlade lite. Jag trodde att han var gången, men så kom hundarna och han gick upp igen.

– Han rundar en stor tall och får syn på mig och kom emot mig, jag kunde dock avsluta och då är avståndet kanske 10 meter. Det var en otroligt spännande jakt, alla passkyttar har varit nära, berättar Robin, som även sköt en björn andra jaktdagen hemma i Ramsele.

Uppdaterat 18.57: Björnen en hane vägde 191 kg!

Gästerna vid Exklusive Adventure i Järpen var alla nära att skjuta dagens björn. Från vänster; Torgeir Welve, Ove M Hatlestrand, Jan Hegre,  Axsel H Hembre, samt Paal Larsen. Skytten Robin Strömqvist håller i sina hundar Buniak och Norma.
AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser