Uppdaterad: Sköt björn utanför Långsjöby

Storuman (JJ) För 14 dagar sedan fick Robert Salomonsson, Vilhelmina, sin duktiga björnhund Urak biten av en björn. Idag jagade han för första gången och Robert fick skjuta ännu en björn för honom.

Det var i samband med en björnjakt i Doroteafjällen som Urak blev biten av en björn som var skjuten. I ett sista desperat försök att komma upp lyckades han hugga Urak i ett baklår.

– Såren har läkt bra och jag har bandat med honom de två senaste dagarna och allt har sett bra ut. Idag blev jag inringd till ett område utanför Långsjöby där man jagat älg och sett björnvisten, berättar Robert, som just nu fått fram björnen till väg med sina jaktkompisar.

– Jag gick och bandade upp mot ett berg och Urak började markera. Jag misstänkte björn och släppte honom, 2-3 kilometer bort blev det upptag och ståndskall. Men jag var faktiskt osäker om det var älg han skällde, förklarar Robert.

Tillsammans med sambon, Nathalie Jonsson, som filmade jakten, smög han in mot ståndskallet och släppte även på Frisko. Då gick ståndskallet loss och drog iväg cirka 500 meter, för att sedan vända och gå tillbaka till upptagsplatsen.

– Då förstod jag att det var björn, jag meddelade till jaktlaget att hundarna skällde björn. Efter en stund gick ståndskallet loss och fortsatt i långsamt gångstånd mot en skogsbilväg. Där satt en passkytt och han fick en bra skottchans när björnen klev upp på vägen, men då var Urak i sida med björnen och han kunde inte skjuta.

Efter ett tag blev det återigen ståndskall, nu i en tät contortaplantering.

– Jag och Nathalie smög in på ståndet och tros att det var tätt lyckades jag fälla björnen, en stor björn, förklarar Robert, som nu väntar på besiktning och vägning. (JJ återkommer med vikten.)

Uppdaterad 13/9 kl 08.27: Björnens vikt var 260 kg.

Urak är frisk igen, första släppet efter sjukskrivningen resulterade i en rejäl björnhane för Robert utanför Långsjöby i Storumans kommun. Frisko fick hjälpa till efter att Urak ställt björnen.
AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser